Kelebihan & Kekurangan Organisasi Vertikal & Melintang

Perniagaan secara tradisional beroperasi menggunakan struktur hierarki dari atas ke bawah yang dikenali sebagai organisasi menegak. Alternatifnya adalah dengan menerapkan struktur organisasi mendatar yang terdiri daripada lapisan pengurusan yang lebih sedikit dan lebih bergantung pada penggunaan pasukan lintas fungsi. Kedua-dua jenis struktur organisasi menawarkan sejumlah kelebihan dan juga kekurangan yang mungkin.

Apa itu Organisasi Vertikal?

Organisasi menegak biasanya terdiri daripada presiden atau ketua pegawai eksekutif di bahagian atas dan sebilangan wakil presiden yang mengawasi bidang fungsi tertentu seperti pemasaran, kewangan dan pembuatan. Semasa anda bergerak ke rantai di setiap kawasan fungsional, tahap kewibawaan dan tanggungjawab akan menurun.

Kelebihan: Garis Kuasa yang jelas

Organisasi menegak memberikan garis kuasa yang jelas dan jangka masa kawalan yang ketat, yang boleh menyebabkan kecekapan operasi yang tinggi. Secara amnya, organisasi ini terdiri daripada jabatan yang agak kecil, yang membolehkan pengurus untuk memantau dan mengawal aktiviti orang bawahan mereka dengan teliti. Setiap lapisan organisasi melaporkan kepada yang berada tepat di atasnya, sepanjang rantai ke pengurusan atasan, dan setiap lapisan mempunyai fungsi dan tanggungjawabnya yang jelas. Pekerja yang mencari kemajuan dalam organisasi juga mempunyai "tangga kerjaya" yang jelas, dengan setiap lapisan organisasi mewakili peringkat lain yang cuba dicapai oleh pekerja.

Kekurangan: Pekerja Rasa Tidak Dinilai

Pekerja di bahagian bawah struktur menegak mungkin merasa kurang dihargai daripada pekerja yang berada di rantai yang lebih tinggi. Sebilangan pekerja mungkin tidak menikmati budaya politik yang menyertainya, yang memberi penekanan berat untuk menyenangkan bos. Ia juga memerlukan banyak masa untuk membuat keputusan pengurusan atasan untuk menapis melalui beberapa lapisan, mengurangkan kemampuan organisasi untuk bertindak balas dengan cepat terhadap iklim perniagaan yang berubah dengan cepat. Kerana kawalan kuasa yang berpusat, kepemimpinan yang lemah di bahagian atas dapat menghalang keberkesanan keseluruhan organisasi.

Apa itu Organisasi Mendatar?

Struktur mendatar berbeza dengan struktur menegak kerana terdapat sedikit lapisan struktur. Setiap jabatan terdiri daripada beberapa bidang fungsi lateral yang diawasi oleh individu yang dikenali sebagai pengurus produk atau pemimpin proses yang melapor kepada pengurusan atasan. Contohnya, jabatan pengembangan produk boleh terdiri daripada bidang fungsional analisis pasaran, penyelidikan, perancangan produk dan pengujian produk. Pengurus produk bertanggungjawab untuk hasil akhir.

Kelebihan: Kebebasan dan Autonomi

Pekerja mungkin memperoleh kepuasan yang lebih besar dalam struktur mendatar kerana kebebasan dan autonomi yang lebih besar. Penggunaan pasukan fungsi silang juga dapat menghasilkan tahap kerjasama yang tinggi di seluruh organisasi. Penekanan yang tinggi terhadap inovasi boleh membawa idea yang menjadikan organisasi terus maju dalam persaingan. Ketiadaan pelbagai lapisan struktur memberikan proses komunikasi dan pelaporan yang diperkemas, menjadikan organisasi lebih lincah dan dapat disesuaikan dengan perubahan.

Kekurangan: Jari Kesalahan

Struktur yang terdesentralisasi dapat menyebabkan "kapal yang longgar", kerana pasukan dan pemimpin projek mempunyai tahap tanggungjawab yang tinggi untuk mencapai hasil tetapi sedikit kuasa sebenar terhadap ahli pasukan mereka. Kekurangan kawalan yang dihasilkan dapat menyebabkan penundaan jari ketika keadaan menjadi serba salah, yang dapat menghalang produktiviti. Organisasi yang cuba menukar dari struktur menegak ke mendatar dapat menghadapi cabaran, kerana pihak pengurusan perlu menyesuaikan diri dengan hubungan yang kurang autoritarian dan serupa dengan rakan bawahan.