Strategi Pemasaran untuk Mengurangkan Hari Terima

Mengurangkan jumlah hari penghutang akaun anda tidak dibayar meningkatkan aliran tunai dan keuntungan anda. Anda akan mempunyai lebih banyak wang tunai untuk anda dan akan menghabiskan lebih sedikit masa dan tenaga untuk mencari akaun yang lewat. Walaupun perniagaan menggunakan beberapa strategi pengumpulan untuk mengurangkan jangka waktu ini, beberapa strategi pemasaran juga dapat membantu Anda mengurangi hari penerimaan. Anda dapat meningkatkan hubungan anda dengan pelanggan sambil meningkatkan kelebihan anda.

Potongan harga

Memberi potongan untuk pembayaran awal adalah salah satu cara untuk membuat orang membayar bil mereka lebih awal. Walaupun pendekatan ini tradisional bagi banyak perniagaan, anda dapat menjualnya sebagai keuntungan kepada pelanggan anda. Daripada menyembunyikan maklumat dalam cetakan mikroskopik di bahagian bawah penyataan anda, anda boleh mencetak sepanduk dengan huruf tebal untuk mengesankan idea bahawa membeli-belah dengan syarikat anda dapat menjimatkan wang pelanggan. Mereka akan menjimatkan X peratus setiap kali mereka membayar bil sebelum 10 bulan. Menyoroti maklumat membuat anda kelihatan seperti orang baik, melakukan sesuatu untuk memberi manfaat kepada pelanggan - walaupun anda juga akan mendapat keuntungan, dalam akaun yang tidak mereda.

Bil Awal

Jangan tunggu sehingga bulan pertama untuk menghantar bil. Hantarkan bil sebaik sahaja pekerjaan selesai atau produk berada di tangan pengguna. Dari sudut pemasaran, ini memberi anda peluang untuk mengucapkan terima kasih kepada pelanggan atas perniagaan mereka dan membuat nama anda tetap segar di fikiran mereka. Tindaklanjuti dengan tagihan kedua atau penyataan beberapa hari sebelum rang undang-undang dijelaskan. Gunakan surat untuk mengiklankan beberapa perkhidmatan anda yang lain dan sekali lagi mengucapkan terima kasih kepada pelanggan atas perniagaan mereka.

Ikut Dengan Cepat

Apabila pelanggan terlambat dengan pembayaran, ikuti segera. Jangan tunggu sehingga akaun berusia 60 atau 90 hari untuk menghantar salinan bil lain dengan nota. Pastikan nota itu mesra dan sopan. Berikan faedah keraguan kepada pelanggan. Tanya sama ada mereka terlepas pandang atau salah meletakkan bil. Gunakan surat untuk menekankan penghargaan kepada mereka sebagai pelanggan dan meminta perniagaan berulang mereka. Anda boleh menjadi lebih sukar dengan surat susulan, tetapi untuk huruf pertama, segala sesuatunya tetap jelas.

Pertimbangan Lain

Komunikasi yang baik dengan pelanggan anda dapat mendorong mereka untuk membayar tepat pada waktunya, dan mengirimkan pesan bahawa anda adalah syarikat yang mengambil berat tentang pelanggannya, dan tentang melakukan sesuatu dengan betul. Syarikat yang membuat bil secara sembarangan atau menunggu beberapa bulan untuk menindaklanjuti pembayaran lewat dapat dilihat sebagai tidak konsisten dan tidak peduli, atau sekurang-kurangnya tidak teratur.