Mekanisme yang Digunakan oleh Kesatuan Pekerja untuk Menguruskan Rungutan

Kesatuan pekerja berfungsi sebagai tempat utama komunikasi dan maklum balas pengurusan pekerja. Rungutan yang ditimbulkan oleh pekerja yang beroperasi di bawah kesatuan pekerja dapat ditangani dengan peningkatan kerjasama dan komunikasi antara kesatuan pekerja, pekerja dan pihak pengurusan. Ini memudahkan saling menghormati dan mempercayai, yang seterusnya meningkatkan produktiviti dan kecekapan. Sebilangan besar kesatuan pekerja mempunyai mekanisme penyelesaian aduan yang tersusun dengan baik untuk membantu mengurangkan dan menyelesaikan pertikaian.

Pelaporan Formal

Lazimnya, seorang pekerja yang merasa terkilan secara rasmi memfailkan perkara itu dengan pihak kesatuan dengan menyampaikan kes itu kepada pramugara, pegawai atau wakil pekerja. Kesatuan akan memberi nasihat sama ada perkara itu berada di bawah perjanjian berkanun yang berlaku. Setelah rungutan tersebut disahkan, ia akan didokumentasikan dan rujukan yang tepat diberikan mengenai bahagian perjanjian yang dilanggar. Sebagai pemilik perniagaan, pihak pekerja akan menghubungi anda untuk menjadualkan perjumpaan dalam dua minggu dari dakwaan rungutan. Ini adalah peluang anda untuk menyelesaikan atau membuat penyesuaian dalam masalah ini untuk kepentingan semua pihak yang berkenaan.

Dialog dan Pertunangan

Rundingan antara kumpulan pemangku kepentingan harus memusatkan perhatian pada dialog sebagai cara untuk mengatasi dan menyelesaikan keluhan. Dalam pertemuan rungutan, wakil kesatuan mengemukakan kes mereka di hadapan anda. Anda mungkin menerima, menolak atau merundingkan jalan tengah berkenaan dengan tuduhan yang dilemparkan. Sekiranya anda menyangkal tuduhan tersebut, pihak kesatuan mungkin terus menyatakan kedudukannya dengan harapan dapat mengubah fikiran anda. Ikuti pertunangan, tetapi pertimbangkan apa yang menjadi kepentingan terbaik perniagaan dan juga pihak yang terkilan.

Peningkatan Tuduhan Rungutan

Akan ada keadaan ketika penyelesaian keluhan dianggap sebagai kad skor yang memperkuat mentalitas "kita lawan mereka" antara kesatuan pekerja dan perniagaan kecil anda. Sekiranya persetujuan yang baik tidak tercapai, masalahnya dapat ditingkatkan. Pegawai kesatuan yang berpangkat tinggi kemungkinan akan bergabung dalam mesyuarat berikutnya. Kehadiran mereka bertujuan untuk memberi lebih banyak berat kepada kes ini.

Timbang Tara

Sekiranya tidak ada kesepakatan yang dicapai, masalah ini dapat dibawa ke pihak berkuasa arbitrase. Penimbang tara adalah pihak ketiga tanpa kepentingan dalam perkara yang diperdebatkan dan harus mempunyai bidang kuasa dan wewenang untuk menafsirkan ketentuan perjanjian yang berlaku antara pihak berkepentingan. Timbang tara jarang diperlukan dalam situasi yang telah menggariskan peraturan dan perikatan penglibatan dengan jelas. Namun, ini mungkin merupakan kaedah terbaik untuk mencapai resolusi dalam masa yang munasabah sekiranya terdapat rintangan yang tidak dapat diatasi antara anda dan kesatuan pekerja.