XP Gantung Selepas Pemasangan Norton

Melindungi komputer di pejabat anda adalah mustahak. Tetapi sementara suite keselamatan seperti Norton menjaga komputer anda selamat dari ancaman yang ditanggung oleh Internet, ia juga boleh mengganggu sistem operasi anda dan menyebabkan masalah. Sekiranya memasang program baru menyebabkan Windows XP terhenti - sekejap-sekejap atau secara berkala - beberapa penyelesaian masalah asas dapat membuatkan mesin anda dapat beroperasi dan berfungsi.

Bercanggah dengan Perisian Anti-Virus Lain

Perisian anti-virus dan keselamatan secara semula jadi mengganggu. Ia berfungsi ke dalam struktur sistem operasi dan bermula sebaik sahaja Windows XP bermula. Sekiranya dua suite keselamatan bersaing untuk perhatian Windows pada permulaan, XP mungkin akan digantung sebaik sahaja boot. Sebelum anda memasang Norton, nyahpasang perisian antivirus syarikat lain dan nyahaktifkan Microsoft Security Essentials, program anti-virus percuma yang dibuat untuk Windows.

Memasang semula Norton

Memasang semula Norton mungkin terdengar rumit jika Windows XP mogok setiap kali anda boot, tetapi Microsoft memprogramkan kembali pintu masuk ke Windows untuk membantu anda boot ketika ada yang salah. Matikan komputer anda dan tunggu beberapa saat, kemudian hidupkan semula dan ketuk "F8" terus-menerus untuk mengakses menu permulaan lanjutan. Pilih "Safe Mode", versi Windows yang tidak memuat program permulaan dan nyahpasang Norton - dan perisian anti-virus lain - dari sana.

Virus

Beberapa virus komputer diprogramkan untuk menolak perisian anti-virus yang mengenal pasti dan memusnahkannya. Sekiranya anda memasang Norton setelah anda mengesyaki bahawa anda mempunyai virus, ada kemungkinan virus sekarang menyekat Norton daripada berfungsi, yang menyebabkan Windows digantung. Boot XP ke dalam "Safe Mode with Network Support", nyahpasang Norton dan kemudian muat turun alat penghapusan virus tertentu untuk virus yang anda miliki (jika anda tahu namanya). Anda boleh menggunakan imbasan virus dalam talian percuma seperti Housecall (lihat pautan di Sumber) untuk mengenal pasti dan menghapus virus sebelum memasang semula Norton.

Tetapan Permulaan Norton

Norton sendiri mungkin menjadi masalah, tanpa konflik dengan perisian atau virus anda yang lain. Pengguna Norton 2008 dan 2009 melaporkan masalah dengan fungsi "Pemuatan Awal" program, yang memuat perpustakaan anti-virus semasa pemuatan Windows XP dan menyebabkan kerusakan. Masuk ke Safe Mode dan muat Norton, kemudian klik pada "Settings - Norton AntiVirus Options - Real-Time Protection - Autoprotect" dan hapus centang "Load auto-protection semasa sistem dimulakan." Nyalakan semula komputer.

Masalah ini nampaknya telah diselesaikan dalam versi Norton yang kemudian.