Apakah Punca Utama Prestasi Kelambatan dan Buruk di PC Anda?

Seiring berjalannya waktu, hampir setiap komputer mula mengalami kelambatan. Dengan semua bahagian yang berbeza yang menyumbang kepada fungsi PC yang betul, hampir tidak ada batasan bilangan faktor yang mempengaruhi kelajuan komputer anda. Mula-mula, jika komputer anda perlahan, lakukan but semula sebelum bergerak maju, kerana beberapa masalah kelajuan ditangani dengan menyegarkan memori. Namun, selalunya, kelambatan datang kepada beberapa masalah terpilih.

Perisian hasad, Adware dan Spyware

Pelaku terbesar dalam melambatkan komputer, hingga hari ini, masih merupakan perisian berniat jahat. Perisian hasad, yang juga disebut adware atau spyware, berasal dari laman web yang menipu anda untuk memasang perisian hasad. Program-program ini menggunakan sumber sistem untuk menyampaikan iklan ke PC anda dan mengendus maklumat pemasaran yang sensitif. Ironinya, beberapa program ini menjual diri mereka sebagai program yang dirancang untuk mempercepat PC anda. Setelah dipasang, mereka memperkenalkan semua masalah yang seharusnya dapat anda perbaiki dengan sedikit bayaran, tetapi sebenarnya anda akan menghantar wang dan maklumat kewangan kepada penipu. Menghilangkan program ini paling baik dilakukan dengan menggunakan program anti-malware, seperti Spybot atau Adaware, atau membawa PC anda ke juruteknik yang berkelayakan.

Program yang berlebihan

Banyak orang berakhir dengan terlalu banyak salinan program yang menjalankan tugas yang sama. Pelaku terburuk adalah program anti-virus dan anti-malware. PC baru biasanya dilengkapi dengan program anti-virus yang dipasang, memudahkan untuk memasang program antivirus kedua tanpa mengetahui yang pertama. Program-program ini dijalankan di latar belakang dan mengimbas fail yang dimuat turun dan setiap program yang anda jalankan untuk tanda-tanda virus. Setelah kedua-duanya berjalan serentak menggandakan jumlah masa yang diperlukan untuk setiap transaksi dijalankan. Mengeluarkan program yang berlebihan boleh menggandakan kelajuan beberapa fungsi.

Isu Pemacu Keras

Pemacu keras selalunya merupakan komponen paling lambat, namun ia menyimpan sistem operasi dan program anda, serta dokumen yang diakses oleh program tersebut. Seiring berjalannya waktu, cakera keras dapat menjadi terpecah-pecah, mengakibatkan masa respons lambat setiap kali program atau dokumen dibuka. Anda boleh memperbaikinya dengan melakukan penyelenggaraan sistem rutin, seperti defragmentasi. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menaikkan cakera keras anda ke pemacu keadaan pepejal, yang menawarkan masa akses yang lebih cepat daripada cakera keras tradisional.

Program Lama atau Tidak Digunakan

Pengaturcara perisian mempunyai kepentingan untuk membuat anda percaya bahawa perisian mereka adalah perisian terpantas. Untuk mencapai ini, banyak dari mereka memasang program kecil yang dimuat sebaik sahaja komputer boot dan kemudian membenarkan akses lebih cepat ke program utama. Walau bagaimanapun, program kecil ini dipasang untuk peranti dan tujuan yang mungkin tidak anda gunakan. Sebagai contoh, pencetak mungkin memasang perisian monitor cetak, atau perisian pengarang CD boleh memasang program pembakaran cepat, dan perisian ini dapat membangun dari masa ke masa. Memperluas bar tugas di sudut kanan bawah akan memberi anda idea tentang seberapa banyak program ini dapat dijalankan. Keluarkan yang tidak anda gunakan lagi, seperti pencetak lama, melalui bahagian "Tambah / Buang Program" panel kawalan. Jangan hapuskan pemacu dan program yang diperlukan. Sekiranya ragu-ragu, bawa komputer ke juruteknik yang berkelayakan.Anda sering dapat menghilangkan program pembantu, seperti monitor tahap dakwat pencetak atau teknologi pembakaran cepat, tanpa mencopot pemasangan program inti.