Cara Menambah Mata Wang Asing ke Quicken

Sekiranya perniagaan anda beroperasi di peringkat antarabangsa, anda mungkin mempunyai akaun bank atau pelaburan di luar Amerika Syarikat. Quicken membolehkan anda mengesan akaun asing tersebut dan melihat kadar pertukaran mata wang untuk setiap akaun tersebut. Quicken sudah mempunyai entri untuk sebahagian besar mata wang utama dunia, seperti pound, franc dan peso, jadi anda tidak perlu memasukkannya lagi. Sekiranya anda tidak dapat mencari mata wang dalam Quicken, anda boleh memasukkannya secara manual.

Dayakan Sokongan Berbilang Mata Wang

1

Lancarkan Quicken, kemudian klik "Edit" dan "Keutamaan."

2

Klik "Kalendar dan Mata Wang" di panel kiri, kemudian pilih "Sokongan Multicurrency" di panel kanan.

3

Klik "OK." Tunggu sebentar kerana Quicken memberikan mata wang lalai anda untuk pelaburan dan akaun anda.

Menambah Mata Wang

1

Mulailah Quicken, kemudian klik "Alat" dan "Senarai Mata Wang."

2

Klik "Baru", kemudian masukkan nama untuk mata wang yang ingin anda tambahkan.

3

Taipkan simbol mata wang, kemudian masukkan kod tiga digit Organisasi Piawaian Antarabangsa. Sekiranya anda tidak mengetahui kod ISO mata wang, cari di halaman Web Kod Mata Wang XE ISO 4217 (lihat Sumber).

4

Masukkan jalan pintas satu huruf untuk mata wang, jika mahu. Jalan pintas akan membolehkan anda memasukkan jumlah mata wang asing dalam daftar dengan cepat.

5

Taipkan kadar pertukaran mata wang di medan Amt Per $ / $ Per Amount. Untuk mengira kadar pertukaran, anda perlu mengetahui berapa unit mata wang asing yang sama dengan satu dolar AS. Gunakan Penukar Mata Wang OANDA untuk mencari kadar pertukaran (lihat Sumber). Apabila anda memasukkan satu kadar di Quicken, program ini secara automatik mengira dan memasuki kadar yang lain.

6

Klik "OK" untuk menyimpan entri dan menambahkan mata wang ke dalam Senarai Mata Wang.