Kaedah Pengurusan Asimilasi

Apabila anda menggaji pekerja baru, terutamanya pengurus peringkat atasan, anda memerlukan mereka untuk terus berjalan dan memulakan pekerjaan mereka secepat mungkin. Kaedah pengurusan asimilasi meletakkan pekerja dalam peranan mereka dari awal untuk melaksanakan objektif syarikat anda dengan sedikit gangguan. Dengan mengasimilasi pekerja dan bukannya menjauhkannya daripada keputusan perniagaan arus perdana selama tempoh latihan, anda dapat mempercepat peralihan dari pengambilan pekerja baru ke pekerja yang produktif.

Pengenalan

Perkenalan harus dibuat ringkas dan teratur. Untuk memudahkan peralihan dari pengurus yang bertolak ke pengurus yang baru, bersiaplah terlebih dahulu untuk mengatasi kemungkinan permasalahan dan pertanyaan. Pekerja yang akan melaporkan secara langsung kepada pengurus baru boleh berkongsi secara peribadi melalui kuesioner bijaksana apa yang mereka lihat sebagai maklumat yang paling penting yang mereka perlukan untuk terus beroperasi dengan lancar. Pertemuan dengan fasilitator dapat memberikan hasil yang sama. Ringkasan input kakitangan harus diberikan kepada pengurus masuk sebelum perkenalan kakitangan. Ini memberi peluang kepada pengurus baru untuk bertindak balas secara proaktif terhadap kebimbangan yang diluahkan ketika dia diperkenalkan dengan staf barunya. Dengan menangani masalah dan pertanyaan kakitangan di muka, pengurus baru dapat menenangkan ketakutan yang boleh mengganggu peralihan yang lancar,hentikan khabar angin yang tidak berasas dan biarkan kakitangan tahu apa yang diharapkan daripada gaya kepemimpinan pengurus baru.

Mesyuarat

Pengurus baru biasanya tidak mempunyai kemewahan memilih pasukan yang sama sekali baru. Sebaliknya, mereka perlu belajar dengan cepat bagaimana pekerja yang ada melakukan pekerjaan mereka dan bagaimana mereka bertindak balas terhadap perubahan. Asimilasi yang lancar berlaku melalui komunikasi satu lawan satu yang jelas. Untuk memudahkan asimilasi yang cepat supaya pengurus baru dapat menguruskan dengan berkesan, pertemuan peribadi dengan orang penting dapat membantu. Pengurus baru harus bertemu dengan dewan, pelanggan penting dan pasukan pengurusan kanan. Yang paling penting, pengurus baru harus meluangkan masa secara individu dengan pekerja utama yang akan melapor kepada mereka.

Keputusan

Pengurus yang berkesan berasimilasi dengan cepat melalui proses kemasukan. Asimilasi yang berjaya dapat terjadi apabila pengurus baru menyatakan impian dan tujuan mereka kepada pasukan mereka dan memberi mereka ruang untuk mengembangkan tujuan tersebut menjadi kenyataan. Sesi sumbang saran sepanjang hari dalam proses peralihan dapat memberi peluang kepada pengurus baru untuk menunjukkan kemahiran kepemimpinan dan menggambarkan bagaimana mereka dapat memotivasi dan memberi inspirasi kepada pekerja. Pada masa yang sama, bengkel atau retret satu hari yang sengit dapat memberi peluang kepada semua orang yang terlibat untuk saling mengenal satu sama lain dari tuntutan pejabat.

Susulan

Perendaman pantas dalam kedudukan baru boleh menyebabkan salah komunikasi dan masalah. Proses asimilasi yang cepat harus merangkumi langkah-langkah susulan untuk memeriksa hasil teknik asimilasi pengurus anda. Dalam masa tiga hingga enam bulan, lakukan suhu pasukan melalui tinjauan tanpa nama atau melalui pertemuan satu lawan satu dengan pekerja yang diawasi oleh pengurus baru. Dapatkan maklum balas positif dan negatif dari pekerja mengenai prestasi pengurus baru. Ringkaskan kesimpulan seperti yang anda lakukan dengan tinjauan pengenalan dan kemukakan hasilnya kepada pengurus baru. Untuk mengekalkan operasi yang lancar, dorong pengurus untuk mencari format yang sesuai untuk menangani maklum balas.