Cara Membuat Lembaran Pesanan Pembelian untuk Halaman Web

Microsoft Excel merangkumi lembaran pesanan pembelian yang menjimatkan masa yang dapat anda sesuaikan agar sesuai dengan perniagaan anda. Templat ini merangkumi lajur untuk kuantiti, unit, keterangan, harga dan jumlah unit, serta penghantaran dan cukai untuk jumlah yang diharapkan. Lembar kerja yang diubah suai ini membantu menjaga pesanan atau pesanan pelanggan anda dalam senarai yang teratur dan boleh dibaca untuk transaksi penjualan anda yang seterusnya. Excel menawarkan dua pilihan untuk disimpan: sebagai halaman Web dengan sambungan fail .htm atau .html, atau sebagai laman web fail tunggal dengan teks dan grafik dan sambungan fail .mht atau .mhtml.

1

Buka Excel, masukkan "Pesanan pembelian" di kotak "Cari templat dalam talian", dan kemudian tekan "Enter."

2

Klik atau ketuk templat pesanan pembelian pilihan untuk melihat pratonton, dan kemudian klik "Buat" untuk membuka templat sebagai lembaran kerja Excel.

3

Kemas kini pesanan pembelian dan hapus sebarang entri sampel.

4

Klik atau ketuk "Simpan," atau klik tab "Fail", dan kemudian klik "Simpan Sebagai." Klik "Komputer" atau "SkyDrive", kemudian klik lokasi di mana anda ingin menyimpan fail anda. Masukkan nama fail.

5

Klik senarai lungsur turun untuk "Simpan sebagai jenis", dan kemudian klik atau ketuk "Halaman Web Fail Tunggal ( .mht; .mhtml)" atau "Halaman Web ( .htm; .html)" untuk memaparkan lebih banyak pilihan dalam Simpan Sebagai kotak dialog.

6

Klik atau ketik butang radio untuk "Seluruh Buku Kerja" atau "Lembaran Pilihan."

7

Klik atau ketuk "Ubah Tajuk," dan kemudian masukkan tajuk halaman untuk dipaparkan di bar tajuk penyemak imbas. Klik atau ketik "OK."

8

Klik atau ketik "Terbitkan." Klik untuk memilih pilihan di bahagian "Item untuk Diterbitkan" dan "Terbitkan Sebagai", dan kemudian klik "Terbitkan."