Kelebihan Rantaian Bekalan yang Terpadu

Rangkaian pembekalan yang erat untuk perniagaan kecil atau besar adalah rangkaian perniagaan dan kontraktor yang menyediakan perkhidmatan bahan mentah, pengangkutan, pembuatan, pengedaran, pergudangan dan peruncitan. Perniagaan bergantung pada rantaian bekalan yang cekap untuk memberikan tahap perkhidmatan pelanggan yang tinggi, sambil memenuhi sasaran penjualan dan keuntungan. Teknologi maklumat, termasuk sistem perencanaan sumber perusahaan, merupakan teras rantaian bekalan bersepadu.

Kelenturan

Integrasi rantaian bekalan yang ketat memberikan fleksibiliti operasi pengurusan untuk bertindak pantas terhadap peristiwa luaran, seperti tindakan pesaing dan perubahan permintaan pelanggan. Syarikat dapat mengumpulkan maklumat melalui rantaian bekalan mereka, yang memungkinkan mereka untuk mengetahui secara amnya apa yang dirancang pesaing mereka beberapa bulan sebelumnya. Sebagai contoh, jika pesaing melancarkan produk baru, pengeluar elektronik dapat memanfaatkan rantaian bekalan terpadu untuk mendapatkan sumbernya, mengaktifkan rancangan pemasaran dan melancarkan prototaip dari peringkat reka bentuk ke tahap pelancaran dalam beberapa minggu.

Pengurusan inventori

Rantaian bekalan bersepadu meningkatkan pengurusan inventori, yang bermaksud lebih sedikit keadaan stok berlebihan dan kekurangan stok. Penyimpanan berlebihan dapat mengakibatkan kos penyimpanan yang lebih tinggi dan ketinggalan zaman produk, sementara kekurangan stok dapat berarti kehilangan pelanggan daripada pesaing. Integrasi yang ketat bermaksud bahawa peruncit dapat menyesuaikan pesanan inventori mereka dengan cepat beberapa minggu atau bulan lebih awal dari jangkaan perubahan permintaan pelanggan untuk memastikan jumlah stok yang tepat tersedia. Kepantasan penting dalam rantaian bekalan global kerana bahan mentah dan barang jadi sering diangkut dalam jarak jauh. Rantaian bekalan yang disatukan dengan ketat juga memudahkan pembuatan tepat pada waktunya, di mana syarikat memasang dan mengeluarkan produk semasa pesanan masuk.

Margin Keuntungan

Fleksibiliti operasi dan pengurusan inventori yang ketat membawa kepada struktur kos yang lebih rendah, yang menghasilkan margin keuntungan yang lebih tinggi. Dengan merespon dengan cepat perubahan dalam persekitaran kompetitif dan pelanggan, perniagaan kecil dapat tetap kompetitif dan mempertahankan atau mengembangkan garis teratas dan bawahnya. Integrasi yang ketat memberi syarikat penglihatan bukan sahaja ke dalam operasi mereka sendiri tetapi juga ke dalam operasi pembekal mereka, yang memungkinkan untuk bekerjasama dalam mengurangkan kos dan memacu margin.

Pertimbangan

Rantai bekalan yang disatukan dengan ketat dapat berfungsi sebagai sistem peringatan awal. Sebagai contoh, jika pembekal mengalami masalah aliran tunai, pelanggan akan mengetahui dengan cepat dan mereka boleh mula membuat pengaturan alternatif. Sebilangan pelanggan boleh masuk dan meminjamkan sejumlah modal kerja kepada pembekal agar mereka dapat terus beroperasi. Integrasi rantaian bekalan biasanya melibatkan kos awal dan gangguan dalam operasi kerana orang dilatih mengenai sistem maklumat baru.