Cara Menolak Jemputan Perniagaan yang Sudah Anda Menerima

Masalah dalam menjalankan perniagaan kecil muncul secara tidak dijangka, jadi tidak ada alasan untuk merasa tidak enak untuk menarik diri dari penglibatan perniagaan jika keadaan bersekongkol dengan anda. Pastikan anda mengambil langkah-langkah untuk membatasi ketidaknyamanan ketidakhadiran anda akan menyebabkan tuan rumah anda dan orang lain yang hadir bersama anda. Sekiranya anda gagal memberi notis bahawa anda tidak akan menghadiri pertunangan perniagaan setelah anda menerima undangan, anda berisiko merosakkan hubungan kerja anda dengan tuan rumah acara tersebut.

1

Hubungi orang yang menganjurkan acara sebaik sahaja anda menyedari bahawa anda tidak akan dapat hadir. Tarik penerimaan jemputan anda secepat mungkin. Ini akan memberi masa kepada tuan rumah anda untuk membuat rancangan atau rancangan lain. Menghubungi peluang secepat mungkin sangat penting sekiranya kehadiran anda di acara itu sangat penting, mungkin jika anda dijadualkan untuk bercakap.

2

Terangkan mengapa anda tidak dapat membuatnya dan tanyakan permintaan maaf yang tulus. Sekiranya alasan anda untuk menarik diri dari acara itu adalah sifat yang halus, jangan takut untuk memetik alasan peribadi. Sekiranya anda menghadapi masalah mengatur perjalanan atau tidak dapat meluangkan waktu untuk pergi ke acara tersebut, tanyakan apakah anda boleh mengambil bahagian dalam talian atau melalui telefon.

3

Bincangkan kemungkinan menjadualkan semula perjumpaan sekiranya penganjur acara tidak mahu meneruskannya tanpa penglibatan anda atau mahu menyentuh dasar setelah ia berlangsung. Pastikan anda memilih tarikh dan masa yang pasti anda dapat hadir. Tarik keluar pada kesempatan kedua tidak mungkin dapat diterima.

4

Kirim permintaan maaf anda kepada orang lain yang akan menghadiri majlis tersebut. Sopan untuk melakukannya sebelum acara.

5

Hubungi penganjur acara setelah ia berlangsung. Tanyakan permintaan maaf anda sekali lagi dan tanyakan bagaimana kelanjutannya. Sekiranya anda belum melakukannya, jadilah masa untuk bertemu.