Mengapa Gimp Tidak Mengusahakan Snow Leopard?

Sekiranya anda bekerja dan mengedit grafik di bawah OS X Snow Leopard Apple, anda mungkin memerlukan perisian yang lebih fleksibel dan hebat daripada iPhoto, program penyuntingan gambar yang dikemas dengan OS. Program Manipulasi Imej GNU - GIMP adalah alternatif percuma percuma untuk perisian pro seperti Adobe Photoshop. Walau bagaimanapun, menjadikan GIMP berjalan dengan betul di bawah Snow Leopard lebih rumit daripada pemasangan perisian Macintosh yang biasa.

Mengenai GIMP

GIMP adalah penyusun gambar raster sumber terbuka dan pelbagai platform dengan fungsi yang setanding dengan beberapa aplikasi komersial yang terkenal. Pada masa penerbitan semua versi GIMP, tanpa mengira sistem operasi, adalah port dari kod berasaskan UNIX yang asal. Akibatnya, pengguna kadang-kadang menghadapi masalah ketika mencuba menjalankan GIMP di bawah sistem bukan UNIX. Agar GIMP dapat berjalan di bawah Snow Leopard, misalnya, perisian tambahan yang disebut X Window System, atau X11, mesti dipasang. Versi GIMP yang betul mesti dipasang juga.

X11

X11 adalah pustaka protokol yang memungkinkan untuk menjalankan aplikasi port tertentu pada sistem operasi bukan asli tanpa perlu memprogramkannya dari bawah ke atas. Ini adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari rangkaian alat Xcode Apple dari alat pemaju dan boleh dipasang dari cakera pemasangan Snow Leopard yang disertakan dengan sistem. Walau bagaimanapun, yang terbaik adalah memuat turun dan memasang versi terbaru dari App Store Apple. Untuk menjadikan perkara lebih mudah bagi mereka yang tidak berpengalaman dengan Xcode dan X11, alat yang berkait rapat yang disebut MacPorts juga berguna.

MacPorts

MacPorts menjadikan proses menyusun dan menjalankan perisian porting seperti GIMP lebih mesra pengguna di bawah OS X, memudahkan proses di latar belakang dan menghilangkan keperluan untuk berinteraksi secara langsung dengan X11. Ia dipasang seperti program biasa dan tersedia secara percuma untuk memuat turun dari laman web MacPorts di macports.org. Selain GIMP, MacPorts memudahkan pemasangan dan penggunaan berpuluh-puluh aplikasi porting, menjadikannya perisian yang baik untuk dipasang di bawah Snow Leopard dalam apa jua keadaan. Selagi anda mempunyai sambungan Internet, ia akan diperbaharui secara automatik setiap kali port yang serasi dilancarkan.

Versi GIMP yang Betul

Selepas pelepasan pengganti Snow Leopard 2010, OS X Lion, penyelenggaraan aktif versi Snow Leopard GIMP merosot. Walau bagaimanapun, versi Snow Leopard terakhir, versi 2.6.11, diketahui stabil. Setelah memasang X11 dan, secara opsional, MacPorts, anda boleh melancarkan versi GIMP ini seperti aplikasi asli. Akan tetapi, semasa menjalankan pertama, mungkin memerlukan beberapa minit untuk memaparkan antara muka GIMP kerana ia mesti mengindeks semua fon pada sistem anda terlebih dahulu dan membuat fail sokongan. Versi 2.6.11 boleh didapati dari halaman GIMP pada OS X di gimp.lisanet.de. Versi lebih awal atau lebih baru tidak mungkin berfungsi di bawah Snow Leopard.