Cara Menyiapkan Pelayan Internet Menggunakan Ubuntu

Sistem operasi Linux menyediakan sekumpulan alat yang dapat dipasang oleh pengguna untuk memperluas kemampuan asas sistem melebihi fungsi asalnya. Sebagai contoh, anda boleh membuat pelayan Web dengan memasang pakej tumpukan LAMP ke Ubuntu, sistem operasi Linux. Oleh kerana pakej Ubuntu menangani pemasangan dan konfigurasi, yang perlu anda lakukan ialah memasang pakej yang betul dan menguji konfigurasi.

1

Pasang timbunan LAMP Ubuntu, yang merangkumi pelayan Apache, bahasa pengaturcaraan PHP dan perisian pangkalan data MySQL, melalui apt-get. Buka terminal arahan dan masukkan arahan berikut:

sudo apt-get install tasksel sudo tasksel install lamp-server

2

Uji pelayan melalui telnet. Ujian ini membolehkan anda menentukan apakah pelayan dipasang dan dijalankan dengan betul. Biasanya, pelayan Apache harus dimulakan apabila pemasangan selesai. Masukkan arahan berikut pada prompt terminal arahan:

telnet localhost 80

Respons "HTTP / 1.0 200 OK" bermaksud bahawa pelayan aktif dan berjalan.

3

Edit fail halaman Web utama. Fail konfigurasi Apache, terletak di /etc/apache2/apache2.conf, mengandungi maklumat konfigurasi, termasuk direktori Web root. Di dalam direktori ini, biasanya terletak di / var / www, terdapat file bernama index.html yang mengandungi frasa "Ia Berfungsi!" Penyemak imbas anda menunjukkan mesej ini semasa anda menavigasi ke lokasi localhost dengan memasukkan alamat // localhost di penyemak imbas anda. Anda boleh mengganti fail ini dengan fail index.html yang lain, yang akan dimuat sebagai laman web ketika penyemak imbas menavigasi ke pelayan.