Cabaran Berpasukan & Komunikasi Dalam Pasukan Pelbagai Budaya

Dalam ekonomi yang semakin global, orang-orang dari pelbagai budaya dan latar belakang sering bekerjasama dengan lebih kerap. Walaupun orang bersedia dan bersemangat untuk bekerjasama dan bekerjasama, mereka mungkin tidak sengaja membingungkan atau saling menyinggung perasaan kerana cara mereka melakukan sesuatu. Tetap menyedari perbezaan dan bersabar antara satu sama lain dapat membantu mengurangkan masalah.

Bahasa

Apabila orang-orang yang bekerjasama berbicara dengan bahasa yang berbeza, ini boleh menjadi halangan utama untuk berjaya. Belajar bahasa baru adalah usaha utama dan lebih sukar sebagai orang dewasa daripada semasa kecil. Penyelesaian untuk masalah ini boleh merangkumi kelas bahasa tempat kerja yang sedang berlangsung, penterjemah berbilang bahasa yang digabungkan dalam satu pasukan dan penyelesaian teknologi seperti perisian terjemahan. Apabila ahli pasukan melihat kepelbagaian bahasa sebagai peluang untuk belajar sesuatu yang baru dan bukannya masalah yang tidak dapat diatasi, mereka semua akan mendapat manfaat daripada interaksi tersebut.

Gaya Komunikasi

Kaedah komunikasi yang normal bagi satu kumpulan orang mungkin kelihatan tidak berkesan atau tidak sesuai dengan kumpulan lain. Sebagai contoh, orang Amerika cenderung tidak formal berbanding dengan budaya lain dan mungkin kelihatan sangat ramah terhadap seseorang, terutama orang yang lebih tua, dari Eropah atau Jepun. Seseorang dari budaya di mana suara lantang dan gangguan tidak dimaksudkan untuk menjadi agresif dapat menakut-nakutkan seseorang dari budaya yang mengajar cara ekspresi yang lebih terpelihara. Belajar terlebih dahulu mengenai budaya rakan sekerja sebelum anda bekerjasama dengan mereka dapat membantu anda memahami kaedah komunikasi mereka.

Hierarki

Kepentingan autoriti sangat berbeza antara budaya. Beberapa kumpulan sangat menghormati orang-orang yang memiliki kedudukan yang berwenang, sementara orang-orang dari budaya lain sangat bersedia untuk mempersoalkan tokoh yang berwenang jika mereka melihat dia melakukan sesuatu yang salah. Kewibawaan berdasarkan kriteria yang berbeza dalam budaya yang berbeza. Sebilangan budaya memuliakan orang yang lebih tua, sementara yang lain memberikan wewenang sepenuhnya berdasarkan prestasi seseorang. Sifat pasukan harus dijelaskan kepada semua peserta pada awalnya. Beberapa pasukan hanya bekerjasama, dengan struktur mendatar dan tidak ada pemimpin, sementara yang lain mempunyai rantai komando yang jelas.

Konflik

Apabila konflik berlaku dalam satu pasukan, anggota dari pelbagai latar belakang mungkin bertindak balas terhadapnya dengan cara yang berbeza secara dramatik. Sebilangan orang akan menindas reaksi mereka terhadap penghinaan atau sedikit, sementara yang lain akan melawan. Reaksi ini berdasarkan keperibadian individu hingga tahap tertentu tetapi juga dikondisikan oleh latar belakang seseorang. Menyelesaikan konflik antara rakan sekerja secara berkesan memerlukan pemahaman mengenai pandangan semua orang mengenai apa yang menyebabkan konflik tersebut. Mendamaikan pihak yang berperang cukup sukar ketika berhadapan dengan orang yang mempunyai latar belakang yang serupa; ketika bekerja dengan pelbagai budaya dan tradisi nasional, menjaga hubungan yang lancar antara semua orang dalam satu pasukan dapat menjadi cabaran besar.