Cara Memeriksa Perniagaan Kereta Terpakai

Membeli kereta terpakai adalah keputusan membeli yang utama. Jangan sekali-kali membeli kereta dari penjual kereta terpakai tanpa membuat kerja rumah anda. Tanyakan mengenai reputasi perniagaan kereta terpakai dari beberapa sumber. Sesiapa sahaja boleh mendapat pengalaman satu kali yang baik dari peniaga yang tidak dapat dipertikaikan. Sebaliknya, mungkin ada pengalaman buruk sekali semasa membeli dari peniaga yang terkenal. Mengkaji maklumat dari beberapa aspek sebelum menilai perniagaan.

1

Selidiki perniagaan kereta terpakai dengan mengemukakan soalan berorientasikan pengguna. Ketahui berapa lama syarikat itu berniaga. Hubungi kumpulan pengguna tempatan untuk mengetahui sebarang amalan tidak adil yang dilaporkan, atau pelajari bagaimana anda dapat mengakses maklumat tersebut. Tanyakan Biro Perniagaan Better tempatan untuk senarai aduan mengenai peniaga tertentu. Minta maklumat mengenai semua aduan yang tidak dapat diselesaikan dan diselesaikan. Perlu diingat bahawa aduan yang diselesaikan cenderung dimaafkan dalam sistem pelaporan.

2

Bercakap dengan kakitangan pejabat pengedar kereta terpakai secara peribadi. Tanya pekerja mengenai dasar kepuasan pelanggan mereka jika pembelian tersebut menghasilkan masalah negatif setelah anda membeli kereta. Minta agar peniaga memberitahu anda bagaimana masalah masa lalu diselesaikan dengan pelanggan lain. Minta peniaga untuk bercakap secara khusus mengenai pelanggan tempatan yang kembali dengan aduan.

3

Bercakap dengan pekerja pembaikan kenderaan tempatan yang mungkin tahu bagaimana perniagaan yang dimaksudkan beroperasi. Tanyakan apakah pekerja ini mengetahui tentang reputasi peniaga yang anda pertimbangkan. Tanya mekanik sekiranya mereka pernah mendengar laporan baik atau buruk dari pelanggan mereka sendiri.

4

Bercakap dengan rakan jualan kedai alat ganti kenderaan tempatan. Tanya pekerja sekiranya mereka pernah mendengar laporan baik mengenai peniaga kereta terpakai yang khusus. Dengarkan cerita khusus pelanggan yang senang atau tidak senang. Cuba bersikap berkecuali sehingga anda memperoleh lebih banyak fakta dan pendapat.

5

Berbual dalam talian dengan penduduk tempatan mengenai pengalaman mereka dengan peniaga kereta terpakai yang khusus. Elakkan daripada mendengarkan satu kempen besar, tetapi pertimbangkan pengalaman seperti itu. Perhatikan pengedar kereta terpakai yang menghormati pelanggan dengan berusaha memperbetulkan urus niaga buruk atau menggantikan pembelian buruk. Elakkan berniaga dengan mana-mana peniaga yang tidak berminat dengan pelanggan setelah perjanjian ditutup.