Cara Menjaga Perniagaan Tempatan

Walaupun banyak pemilik perniagaan ingin mengembangkan syarikat mereka menjadi terkenal di peringkat nasional atau antarabangsa, yang lain lebih suka kekal tempatan, menjadikan perniagaan mereka kukuh di mana mereka pertama kali memulakan. Sudah diketahui bahawa meraikan budaya tempatan dan sejarah syarikat boleh menjadi alat pengiklanan yang berharga. Mengekalkan kesetiaan kepada kawasan tempatan dapat mendorong perniagaan mencapai kejayaan yang besar.

1

Gabungkan nama bandar anda ke dalam nama perniagaan, logo atau cogan kata. Mewakili bandar anda dalam bahan pemasaran anda adalah kunci jika anda ingin menjalin hubungan dengan komuniti tempatan di mana perniagaan bermula.

2

Susun lokasi yang tahan lama untuk perniagaan anda, dan luangkan masa anda ketika memilih di lokasi perniagaan. Elakkan melompat dari tempat ke tempat setiap beberapa tahun kerana anda mungkin mengelirukan pelanggan anda. Beli lokasi atau tandatangani pajakan jangka panjang.

3

Lakukan acara penghargaan pelanggan secara berkala di lokasi anda untuk menarik pelanggan baru dan menunjukkan komitmen anda kepada masyarakat. Siapkan gerai di pameran, festival dan pertunjukan di kawasan anda untuk mewujudkan dan mengeratkan hubungan anda dengan penduduk.

4

Buat perniagaan anda disenaraikan dengan biro pelancongan tempatan atau pelawat. Walaupun penting untuk membuat penduduk tempatan gembira, pengunjung tetap ke kawasan anda juga merupakan sumber pendapatan berterusan yang penting.

5

Ambil pekerja yang dilahirkan dan dibesarkan di kawasan itu, jika boleh. Seorang penduduk yang mempunyai keakraban dengan kawasan ini akan menambah nilai operasi. Contohnya, jika warga luar datang untuk melindungi perniagaan, loghat pekerja atau pengetahuan langsung mengenai kawasan itu dapat menggembirakan atau menarik perhatian pengunjung.

6

Letakkan iklan di stesen radio, surat khabar dan papan iklan yang hanya sampai ke kawasan setempat anda. Sekiranya anda memutuskan untuk meletakkan iklan "bayar per klik" secara dalam talian, lihat apakah pengiklan memberi anda pilihan untuk menyempitkan kempen anda sehingga hanya sampai ke daerah terdekat anda. Anda tidak hanya akan memastikan perniagaan anda tetap tempatan, tetapi juga akan menjimatkan wang untuk kos iklan, jika dibandingkan dengan membayar kempen nasional atau wilayah.

7

Jual barang anda secara dalam talian dan bukannya meluaskan lokasi fizikal anda ke kawasan lain. Pastikan anda menandakan semua pembungkusan produk anda dengan merujuk ke kawasan setempat. Contohnya, "Anytown's Own" atau yang serupa.