iTunes Kunci Semasa Menyegerakkan iPad

Memasang iTunes pada Windows 8 atau 8.1 untuk menyegerakkan dengan iPad anda mungkin tidak dapat dilakukan oleh sesetengah pengguna. Namun, pengguna lain mengalami masalah dengan aplikasi yang terkunci ketika menyegerakkan peranti iOS mereka. Beberapa masalah yang berpotensi boleh menyebabkan iTunes membeku semasa penyegerakan. Nasib baik, masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah.

Kemas kini iTunes

Apple mengesyorkan agar sentiasa mengemas kini iTunes ke versi terbaru, jika anda mengalami masalah semasa menyegerakkan iPad atau peranti iOS anda yang lain. Anda harus mengemas kini iTunes ke versi terbaru kerana kemas kini dan perbaikan dilepaskan dengan versi baru. Pembaikan ini mungkin menjalankan fungsi penting, seperti memasang lubang keselamatan atau memperbaiki konflik dengan perisian lain. Akses fitur Bantuan di iTunes, dan kemudian pilih pilihan "Periksa Pembaruan" untuk memperbarui perisian.

Kemas kini Flash dan Java

Plugin penyemak imbas Adobe Flash yang sudah usang dapat bertentangan dengan iTunes, menyebabkan aplikasi membeku. Kemas kini pemalam Adobe Flash player untuk penyemak imbas anda (lihat Sumber). Anda juga harus mengemas kini salinan Java Anda, jika tidak dikonfigurasi untuk diperbarui secara automatik.

Periksa USB dan Kabel

Sekiranya iPad anda disambungkan ke komputer anda dengan kabel yang rosak, atau jika pin penyambung kabel tidak cukup bersambung dengan peranti, iTunes dapat membeku semasa penyegerakan. Periksa kabel dan penyambung untuk kerosakan atau serpihan. Gunakan kabel sandaran, jika boleh. Juga, cuba sambungkan kabel USB ke port USB 2.0 lain di komputer anda.

Pindahkan QTMovieWin.dll

Fail QTMovieWin.dll, yang terdapat di direktori "C: \ program files (x86) \ common files \ apple \ apple application support \", dapat menyebabkan konflik dengan iTunes. Tutup iTunes, dan kemudian semak ke lokasi fail QTMovieWin.dll menggunakan Windows File Explorer. Pindahkan fail dari lokasi asalnya ke direktori "C: \ program files (x86) \ iTunes". Memindahkan fail menyelesaikan konflik. Mulakan semula iTunes dan cuba menyegerakkan iPad anda.

Pemacu Intel Graphics 4000

Pemacu Intel Graphics 4000 bertentangan dengan iTunes yang berjalan pada mesin Windows 8 dan 8.1. Anda boleh menyemak laman sokongan Intel, atau laman web pengeluar komputer anda, untuk pemacu yang dikemas kini yang mungkin serasi dengan iTunes.

Anda juga boleh menurunkan pemacu konflik ke versi yang serasi dengan iTunes. Untuk memuat turun pemacu, buka alat Sistem dari Panel Kawalan. Pilih "Tetapan Sistem Lanjutan", kemudian pilih tab "Lanjutan". Buka kotak dialog Pembolehubah Lingkungan dan klik pada pilihan "Edit" untuk mengedit jalan. Tambahkan jalan berikut, termasuk titik koma di awal jalan, hingga akhir rentetan pemboleh ubah:

; C: \ fail program (x86) \ fail biasa \ aplikasi Apple \

Simpan tetapan dan tutup kotak dialog. Akhirnya, buka iTunes dan uji proses penyegerakan dengan iPad anda.