Bagaimana Prosedur Penetapan Harga Ditentukan Secara Automatik dalam Pesanan Penjualan

Harga dapat ditentukan secara automatik untuk anda sekiranya anda menggunakan perisian SAP's Distribution atau SD. Ini adalah salah satu jenis program yang lebih biasa digunakan oleh pelbagai perniagaan untuk memastikan operasi berjalan lancar. Perisian Penjualan Jualan yang dihasilkan oleh SAP dapat menetapkan harga untuk anda secara automatik berdasarkan formula yang telah ditentukan yang merangkumi tiga jenis struktur harga yang berbeza.

Program Penetapan Harga

Apabila perisian SAP SM menentukan harga dalam pesanan penjualan, ia membuat penentuan berdasarkan jenis program harga yang digunakan. Tiga jenis program harga utama tersedia untuk digunakan sebagai model untuk menentukan harga: pendapatan, margin atau standard. Setiap program ini memiliki sekumpulan perintah yang terpisah yang digunakan perangkat lunak untuk memeriksa Pemeliharaan Master Pelanggan atau pangkalan data CMMM. Setelah memasukkan nombor yang betul ke formula yang sesuai, ia secara automatik menghasilkan harga.

Harga Margin

Apabila program SM melihat bahawa CMMM menunjukkan harga berdasarkan margin, ia melihat peratusan markup yang ditetapkan dalam sistem sebagai peratusan lalai. Sekiranya tidak ada peratusan lalai yang ditunjukkan, perisian akan secara automatik memeriksa margin berdasarkan lokasi dan mengemas kini pangkalan data mengikut peratusan lalai. Dalam beberapa kes, orang yang mengambil pesanan boleh mengubah peratusan margin pada skrin pesanan. Apabila ini berlaku, program SM mengatasi peratusan ini, kecuali dalam keadaan tertentu di mana ia tidak dapat menyelesaikan penggantian. Sebagai contoh, jika diskaun penjualan dikenakan, ini menghentikan program daripada kembali pada peratusan lalai.

Standard dan Pendapatan

Apabila harga ditentukan secara automatik berdasarkan sama ada hasil atau kaedah penetapan harga standard, hanya ada satu perbezaan besar antara kedua kaedah: Kaedah standard melibatkan perisian SM menentukan berapa harga buku yang ada untuk produk dan mengira harga berdasarkan ini maklumat .; model pendapatan, sebaliknya, menentukan harga berdasarkan harga unit kasar atau kuantiti.

Kelebihan

Menggunakan prosedur harga automatik jenis ini mempunyai kelebihannya. Untuk satu, strategi ini dapat membuat tekaan dan menjadikannya mudah bagi perniagaan untuk menjalankan proses penjualan secara automatik. Ini juga memungkinkan untuk membuat harga barang dalam jumlah besar dan dengan pelbagai margin harga secara serentak. Walaupun nampak rumit kerana sifat perisian yang rumit, perisian ini dapat digunakan dengan cukup mudah setelah anda terbiasa dengan proses pengambilan pesanan yang asas.