Cara Menjual Semula Francais

Pengusaha membeli francais untuk memanfaatkan nama jenama francaisor yang terkenal, yang membolehkan pemegang francais baru menarik pelanggan dengan lebih mudah daripada dia dapat memulakan perniagaan dari awal. Francaisor menyediakan semua keperluan francaisi untuk memulakan, termasuk campuran produk dan perkhidmatan, reka bentuk bangunan dan garis panduan operasi - operasi turnkey. Cabaran menjual semula francais hampir sama dengan menjual perniagaan apa pun, kecuali jumlah calon pembeli mungkin lebih kecil, kerana sebilangan orang yang ingin membeli perniagaan tidak mahu menangani semua peraturan dan sekatan - dan yuran - - dikenakan oleh francaisor.

Kaji semula Perjanjian Francais

Cari apa-apa sekatan atau peraturan francaisor yang termasuk dalam perjanjian mengenai penjualan semula francais anda. Perjanjian tersebut mungkin menyatakan bahawa francaisor mesti menyetujui syarat kewangan penjualan. Ini dilakukan kerana francaisor tidak mahu pemilik baru dibebani dengan pembayaran hutang kepada penjual sehingga meletakkan francais dalam masalah kewangan. Francaisor biasanya memerlukan francaisi memenuhi kriteria kelayakan tertentu, termasuk kemampuan kewangan dan pengalaman perniagaan. Ini berlaku untuk orang yang membeli francais dari pemilik yang ada. Francaisor sering memerlukan bayaran pindahan dibayar semasa penjualan francais. Di samping itu, perjanjian tersebut boleh merangkumi hak penolakan pertama yang menyatakan bahawa jika pemegang francais menerima tawaran pembelian,francaisor mempunyai hak untuk membeli balik francais mengikut syarat tawaran tersebut. Dari sudut pandang pembeli, ini adalah faktor negatif kerana ini bermaksud dia dapat menghabiskan masa dan wang untuk menyelesaikan proses pembelian hampir selesai, hanya untuk mencari francaisor melangkah masuk dan mengambil peluang.

Tetap berhubung dengan Francaisor

Pemegang francais semasa harus memberitahu francaisor tentang niatnya untuk menjual. Dia harus membincangkan dengan francaisor ketentuan perjanjian francais mengenai penjualannya semula sehingga masalah atau masalah yang berpotensi dapat ditangani sebelum membawa pembeli. Juga, francaisor mungkin mengetahui beberapa orang yang berpotensi menjadi pembeli.

Dapatkan Perniagaan Sedia Dijual

Seperti pemasaran perniagaan apa pun, anda harus menetapkan harga yang diminta untuk francais anda. Lihat penjualan francais baru-baru ini seperti milik anda dan penjualannya. Ketahui sama ada terdapat pasaran yang aktif atau adakah mungkin memerlukan sedikit masa untuk mencari pembeli yang berminat. Kumpulkan maklumat kewangan sejarah mengenai perniagaan anda, yang akan disertakan dalam dokumen yang diberikan kepada bakal pembeli yang juga merangkumi maklumat deskriptif mengenai francais, asas pelanggannya dan aspek menarik dalam memiliki jenis perniagaan ini. Fikirkan tentang siapa pembeli ideal anda - ciri, minat dan pengalaman yang diperlukan untuk berjaya menjalankan perniagaan. Duduk bersama pegawai utama anda dan beritahu mereka bahawa anda berhasrat menjual perniagaan. Mereka mungkin mempunyai pertanyaan atau kebimbangan,dan anda harus mengatasinya secara langsung dan jujur ​​sehingga tidak ada penurunan semangat atau situasi di mana sebilangan mereka memilih untuk pergi.

Pasarkan Perniagaan

Mula mencari pembeli yang tepat. Anda mungkin mempertimbangkan untuk menyenaraikan perniagaan dengan broker perniagaan yang biasa dengan penjualan francais. Mereka sering mempunyai calon pembeli menghubungi mereka yang berminat untuk diberi peluang. Anda juga boleh mula memasarkan francais sendiri dengan memberitahu orang perniagaan yang anda tahu bahawa anda telah memutuskan untuk menjual. Mereka mungkin mengetahui individu yang akan menjadi prospek yang sangat baik - dan anda mungkin mendapati bahawa salah seorang daripada mereka mungkin berminat setelah melihat kejayaan yang anda perolehi dengan francais. Kembangkan persembahan untuk dibuat kepada calon pembeli, semacam penjualan untuk membuat mereka bersemangat untuk memiliki dan mengendalikan perniagaan. Fikirkan apa yang pada asalnya membuat anda teruja untuk memiliki francais.Berlatihlah persembahan anda di hadapan rakan atau keluarga atau bahkan ahli pasukan pengurusan anda sehingga anda dapat menyampaikannya dengan lancar dan menarik.

Isu Selepas Jual

Pembeli mungkin mempunyai kebimbangan mengenai masuk dan segera mengambil tempat anda. Tawarkan untuk kekal dalam kapasiti perundingan selama beberapa bulan dan bantu melatih pembeli untuk mengendalikan francais sehingga terdapat sedikit gangguan dalam aliran kerja atau layanan pelanggan. Sekiranya anda merancang usaha perniagaan anda yang seterusnya, pastikan anda mematuhi klausa yang tidak lengkap atau tidak mengikut permintaan - tidak dibenarkan menggunakan senarai pelanggan francais - dalam perjanjian francais.