Menggunakan Video RFID untuk Menjejaki Inventori

RFID bermaksud pengenalan frekuensi radio. Ini adalah istilah umum untuk menggambarkan bagaimana inventori dilacak oleh syarikat melalui gelombang radio. Pada masa akan datang, syarikat berharap dapat mengesan produk, inventori dan pelbagai maklumat melalui pautan dan video di lokasi. Pada masa penerbitan, output video terutama pada alat penghitung dan di terminal komputer di mana data tersebut didaftarkan. Namun, teknologi RFID mempunyai beberapa kelebihan berbanding kod bar dan pengimbas standard.

Teknologi dan Tanda RFID

RFID telah wujud sejak awal tahun 1970-an. Sebilangan syarikat - seperti peruncit, pembuat produk pengguna, pengeluar farmasi dan perniagaan gudang - menggunakan teknologi tersebut. Tag peranti yang mengandungi microchip disertakan dalam produk, palet gudang, rak, troli dan bekas, bergantung pada keperluan syarikat tertentu. Cip mikro mengandungi nombor siri yang unik untuk semua produk dan mampu menyimpan hingga 2 kilobyte maklumat, menurut "Jurnal RFID." Tidak seperti kod bar, syarikat yang menggunakan teknologi RFID dapat mengesan produk seperti pakaian dalam masa nyata. Oleh itu, syarikat tahu bila produk dihantar, jumlah yang dijual, jumlah yang tinggal di rak, warnanya dan jika ada produk yang hilang.

Penjejakan

Dua komponen video RFID lain diperlukan untuk mengesan inventori: pembaca dan transponder. Pembaca adalah peranti pegang tangan yang mengimbas barang dagangan atau inventori di rak, palet atau lokasi penyimpanan lain. Pekerja yang mengimbas produk dapat membaca data yang diperoleh pada skrin kecil di atas pembaca. Peranti genggam ini mampu membaca tag sejauh 3 meter, bergantung pada sama ada syarikat kecil menggunakan frekuensi radio rendah atau tinggi. Maklumat dapat diperoleh dari jarak jauh melalui frekuensi radio ultra. Data kemudian diproses melalui transponder, yang berisi infrastruktur komputer dan perisian yang diperlukan untuk mengesan semua inventori.

Kelebihan dan kekurangan

Dengan menggunakan penjejakan inventori RFID, pekerja perniagaan kecil dapat mengira barang dengan lebih cepat. Pembaca RFID tidak perlu diletakkan terus di atas tanda untuk menghitung barang dagangan. Dan mereka dapat mengimbas data melalui bahan, objek dan kadbod. Teknologi RFID juga lebih tepat daripada sistem pengimbas dan kod bar, yang bermaksud pemilik perniagaan dapat menangkap produk yang hilang dengan lebih cepat. Selain itu, teknologi video RFID sangat cekap, yang dapat membantu perniagaan kecil mengurangkan kos buruh.

Pertimbangan

Terdapat beberapa batasan dan masalah dengan penjejakan inventori RFID. Banyak syarikat menggunakan sistem proprietari, yang tidak dapat dibaca oleh syarikat lain. Sebagai contoh, pengeluar kecil mungkin menggunakan perisian RFID yang tidak banyak digunakan oleh pelanggan runcit kecil mereka. Oleh itu, penjejakan inventori tidak dapat disatukan di seluruh rantaian bekalan - pengeluar, pemborong, peruncit dan pengguna. Variasi perisian kebanyakan terdapat pada pengeluar RFID yang berbeza. Masalah lain dengan penjejakan video RFID adalah privasi pengguna. Syarikat akhirnya dapat mengesan pengguna setelah pembelian dibuat, terutama jika mereka mula menggunakan cip yang lebih kecil dan tidak dapat dikesan. Ini mungkin bermanfaat bagi syarikat yang mengkaji bagaimana pengguna menggunakan produk mereka, tetapi mimpi buruk dan pencerobohan privasi bagi pembeli.