Kepentingan Penjejakan Inventori dalam Bidang Perubatan

Inventori adalah salah satu perbelanjaan terbesar untuk sebarang operasi perubatan. Dan mempunyai inventori yang betul dapat berarti perbezaan antara hidup dan mati, menurut Inbound Logistics, sebuah syarikat yang mengkhususkan diri dalam kawalan inventori untuk alat perubatan. Apabila nyawa orang dipertaruhkan dan kos perubatan meningkat, penjejakan inventori boleh memberi kesan dramatik.

Memastikan Penghantar Tepat Tepat

Menjejaki inventori perubatan mesti melibatkan pemeriksaan ketepatan penghantaran. Sebilangan besar pembekal perubatan menggunakan pengirim pihak ketiga, dan sistem pengesanan mesti memastikan bahawa bekalan yang betul dimuat di gudang. Walaupun item dipesan dengan betul, penjejakan dapat menyebabkan kesalahan dalam mengisi pesanan tersebut. Ini juga dapat menunjukkan sama ada bekalan perubatan telah ditangani dengan betul semasa transit. Sebagai contoh, sistem penjejakan dapat menunjukkan jika trak sejuk digunakan untuk bekalan perubatan yang sensitif terhadap panas.

Keselarasan Dengan Unjuran Jualan

Dalam bidang perubatan, unjuran penjualan boleh menjadi sangat tidak tepat. Sukar untuk meramalkan penyakit dan corak kemalangan, dan pesakit terkenal enggan menukar doktor, hospital dan insurans kesihatan. Menjejaki inventori berbanding penjualan sebenar adalah mustahak. Sekiranya unjuran tidak berjalan lancar, penyedia perubatan dapat menyesuaikan inventori untuk mencerminkan jumlah penjualan yang lebih rendah. Ini dapat mengelakkan pembaziran, membebaskan wang tunai yang mungkin akan berlebihan dan membantu syarikat perubatan mengenal pasti trend yang mungkin tidak pernah mereka lihat sebelumnya.

Mematuhi Peraturan

Bidang perubatan sangat terkawal. Sebuah syarikat yang secara rutin gagal melayani kepentingan terbaik pesakit dapat dengan cepat mendapati dirinya disiasat, disaman atau dijauhi oleh pengguna perkhidmatan kesihatan. Penjejakan inventori boleh menjadi sangat penting dalam menjaga respons syarikat perubatan. Ini tidak hanya berlaku untuk penyedia kesihatan lini depan tetapi juga untuk penyedia perkhidmatan tersebut. Mengetahui inventori apa yang ada dan item apa yang diperlukan dapat membuat syarikat perubatan responsif dan mencegah pemeriksaan lebih ketat oleh pengawal selia.

Menetapkan Kitaran Membeli

Penjejakan inventori membantu syarikat perubatan memahami kitaran membeli. Daripada memenuhi keperluan bekalan dan peralatan, kakitangan inventori dapat menjangka keperluan berdasarkan kitaran sebelumnya. Melancarkan urutan yang lancar agar sesuai dengan kitaran yang dapat diramalkan dapat menghilangkan kekurangan dan berlebihan. Kitaran membeli juga dapat dilacak untuk menentukan sama ada tren berubah dan perlu disesuaikan. Dengan cara ini, penjejakan inventori dapat menjadikan susunan inventori menjadi proses terkawal yang proaktif dan bukannya reaktif.

Inventori Bahan Terkawal

Bahan terkawal adalah ubat atau jenis bahan lain yang diatur secara federasi dan dikawal di bawah Akta Bahan Terkawal. Depresan, perangsang dan narkotik melayani keperluan perubatan yang sah, tetapi Agensi Penguatkuasaan Dadah meletakkan bahan terkawal ini di bawah "jadual" mengikut seberapa berbahaya bagi orang ramai. Sebagai tambahan, mandat negara mewajibkan mana-mana pengamal perubatan, hospital, farmasi, klinik dan institusi pengajaran didaftarkan dengan DEA dan juga mendapatkan lesen. Orang atau institusi ini diwajibkan oleh undang-undang untuk melaporkan sebarang bahan terkawal yang dicuri atau salah tempat. Atas sebab-sebab ini, pengesanan inventori sangat penting untuk operasi mana-mana syarikat dalam bidang perubatan. Anda bukan sahaja mesti mempunyai perlindungan untuk mencegah kecurian atau kehilangan,tetapi anda mesti mempunyai rekod terkini sekiranya agensi meminta mereka.