Cara Menghapus Video Negatif Tentang Syarikat Anda di YouTube

Satu cabaran yang harus anda hadapi ketika menjalankan perniagaan anda sendiri adalah memantau dan mengurus reputasi dalam talian syarikat anda. Mencari kandungan negatif mengenai syarikat anda di YouTube dan laman web lain boleh menjengkelkan, tetapi untungnya, anda dapat mengambil langkah untuk melindungi jenama anda. Anda mungkin tidak dapat menghapus setiap komen negatif, tetapi anda boleh melaporkan video negatif untuk ditinjau oleh YouTube. Video yang melanggar Garis Panduan Komuniti YouTube akan dikeluarkan.

1

Klik ikon berbentuk bendera di sudut kanan bawah pemain video YouTube, tepat di bawah jumlah tontonan. Log masuk ke akaun YouTube anda atau buat yang baru, jika diminta.

2

Pilih sebab anda menandakan video dari kotak dialog yang terbuka. Pilih "Kandungan Kebencian atau Kesalahan" untuk melaporkan kandungan yang merendahkan. Pilih "Spam" untuk video yang melibatkan iklan besar-besaran, kandungan yang mengelirukan, penipuan atau penipuan. Pilih "Melanggar Hak Saya" jika video tersebut melanggar privasi, hak cipta Anda atau hak lain.

3

Masukkan butiran tambahan untuk membantu kakitangan YouTube menentukan sama ada anda mempunyai aduan yang sah. Anda boleh memasukkan hingga 500 aksara di ruang yang disediakan. Untuk mengirim laporan Anda ke YouTube, klik butang "Kirim".