Definisi Penyelidikan Perniagaan

Usahawan adalah pengambil risiko, yang sanggup mempertaruhkan sejumlah besar wang dan masa untuk membina, melancarkan dan mengembangkan perniagaan. Hanya kerana anda yang mengambil risiko tidak bermaksud anda tidak melihat sebelum melompat ke tasik. Melakukan penyelidikan perniagaan yang bijak dan teliti dapat mengurangkan risiko anda, dengan memberikan anda data yang tepat untuk membuat keputusan strategik. Penyelidikan perniagaan membantu anda mengetahui tentang pasaran dan pesaing anda, sehingga anda dapat mencari penyelesaian yang paling efektif dari segi kos dalam rangkaian pemenuhan anda.

Penyelidikan Pasaran Kuantitatif dan Kualitatif

Penyelidikan pasaran dibahagikan kepada dua jenis utama: kuantitatif dan kualitatif. Penyelidikan pasaran kuantitatif menentukan sama ada terdapat keperluan dan keinginan di pasaran untuk produk atau perkhidmatan anda. Ini menentukan demografi sasaran dan kemudian menentukan seberapa besar pasaran itu.

Sebagai contoh, jurujual vakum kelas atas mungkin mensasarkan wanita yang sudah berkahwin dengan pendidikan perguruan tinggi dan tahap pendapatan isi rumah tertentu. Orang lain mungkin membeli produk anda tetapi pasaran ini akan mempunyai wang untuk membeli produk mewah dan memahami faedahnya.

Analisis kualitatif mempertimbangkan mengapa produk atau perkhidmatan anda lebih baik daripada yang lain. Lebih jauh lagi untuk mengetahui jurang di pasaran yang disediakan oleh penyelidikan kuantitatif dan berusaha menjawab persoalan bagaimana dan mengapa seseorang memerlukan atau menginginkan produk anda. Dengan melakukan penyelidikan ini, anda akan mengembangkan "cadangan penjualan unik" anda yang digunakan untuk pemasaran dan iklan.

Analisis Pasaran Kompetitif

Sekiranya anda telah melakukan analisis kualitatif dengan betul, anda akan memulakan analisis kompetitif. Analisis persaingan melihat produk atau perkhidmatan anda dan membandingkannya dengan pasaran. Tetapi ia melangkah lebih jauh. Ini mempertimbangkan kekuatan dan kelemahan syarikat anda, serta peluang dan ancaman dari pesaing atau pasukan luar seperti peraturan. Jenis analisis ini juga disebut Analisis SWOT.

Kekuatan anda mungkin unik atau produk baru, tetapi ini tidak semestinya benar. Kekuatan anda mungkin kerana anda melakukan perkara yang sama yang ditawarkan oleh pesaing lain tetapi anda melakukannya dengan lebih sedikit. Kelemahan mungkin dengan permodalan rendah, yang bermaksud bahawa anda tidak mempunyai wang yang sama untuk melancarkan dan memasarkan produk seperti pesaing yang lebih besar atau lebih mapan.

Sebilangan besar peluang dan ancaman harus berasal dari bahagian penyelidikan pasaran tetapi mereka harus melangkah lebih jauh, menjelajahi jumlah pesaing dan seberapa dekat mereka, dan untuk menentukan apakah ada undang-undang atau peraturan baru yang dapat menghambat penjualan anda.

Penyelesaian Operasi Perniagaan

Beban perniagaan adalah mahal. Bila-bila masa anda dapat menjimatkan kos tanpa mengorbankan kualiti produk atau perkhidmatan anda, syarikat anda akan lebih menguntungkan. Inilah sebabnya mengapa meneliti penyelesaian operasi sangat penting dan harus dilakukan dengan kerap. Jangan anggap pembekal atau pemborong yang anda gunakan selama dua tahun terakhir masih terbaik atau paling murah. Buat panggilan ke pesaingnya dan beli tawaran yang lebih baik.

Kaedah penghantaran dan pemenuhan bukan sahaja mendapatkan produk kepada pelanggan dengan lebih cepat tetapi juga dapat menjimatkan wang anda. Teliti sistem automasi seperti kios layan diri untuk pelanggan atau sistem titik penjualan berkomputer dengan pengurusan inventori. Jenis penyelidikan ini dapat mengurangkan kos mendapatkan produk anda ke tangan pengguna, dan akhirnya dapat menjimatkan wang anda yang dapat diserahkan kepada pengguna atau dinikmati sebagai keuntungan bersih yang lebih tinggi.