10 Kelayakan Pengurus yang Baik dalam Organisasi Bukan Untung

Tiga cabaran utama yang dihadapi oleh organisasi bukan untung adalah mengumpulkan wang untuk menyelesaikan misi, menilai kejayaan dan pemasaran yang berpatutan - menyebarkan berita, menurut kajian GuideStar tahun 2005 mengenai cabaran bukan untung. Cabaran besar ini jatuh di bahu pengurus yang bertanggungjawab, sehingga memerlukannya memiliki kualiti pengurusan tertentu untuk memimpin organisasi ke arah kejayaan.

Penglihatan

Pengurus organisasi bukan untung yang berkesan mesti mempunyai visi yang jelas untuk organisasi itu. Ini memerlukan menetapkan matlamat dan menyampaikan tujuan tersebut kepada staf sambil melihat objektif masa depan organisasi secara objektif.

Komunikasi

Pengurus yang baik mesti berkomunikasi dengan kakitangannya dengan berkesan melalui pertemuan perniagaan, e-mel, sesi penetapan matlamat dan memo yang kerap. Seorang kakitangan yang selari dengan pengurusnya akan memberikan hasil.

Diplomasi

Pengurus bukan untung hampir selalu berurusan dengan dewan pengarah - tugas yang memerlukan pendekatan diplomatik. Dia mesti belajar bagaimana bermain dengan peraturan dewan dan berkomunikasi dengannya dengan betul sambil mengekalkan visinya untuk organisasi.

Penyelesaian konflik

Walaupun bukan tugas pengurus untuk menyelesaikan konflik di tempat kerja, dia harus selalu memimpin untuk menyelesaikan masalah tertentu. Pengurus yang baik tahu bagaimana menyelesaikan masalah antara pekerja dengan mengemukakan soalan, memudahkan perbincangan dan mencari jalan penyelesaian yang damai.

Pengumpulan Wang

Pendirian pengurus dengan dewan pengarah bergantung pada kejayaan bukan untung, dan kejayaan bukan untung bergantung pada berapa banyak wang yang dibawa. Semua pengurus bukan untung mesti melakukan beberapa bentuk penggalangan dana selama kerjaya mereka, yang memerlukan kemahiran berbicara, perundingan dan pujukan orang ramai.

Etika

Seperti semua pengurus perniagaan, pengurus bukan untung mesti mempunyai dan melaksanakan etika yang betul semasa mesyuarat, makan tengah hari dan sesi penggalangan dana. Ini merangkumi unsur-unsur, termasuk mendengar sebelum berbicara, memartabatkan komen kembali kepada seseorang untuk mengelakkan kekeliruan, menjaga telefon bimbit anda selalu disembunyikan (kecuali menggunakannya) dan memperlihatkan adab yang betul semasa makan.

Kejujuran

Sebilangan organisasi bukan untung melihat banyak wang dihantar dalam perjalanan kepada sesiapa sahaja yang mendapat faedah daripada organisasi. Pengurus melihat atau mempunyai akses kepada wang ini - selalunya berjumlah besar - dan harus jujur, memastikan wang itu sampai ke mana ia mesti pergi.

Ketegasan

Pengurus bukan untung - walaupun perlu menggembirakan lebih banyak orang daripada pengurus perniagaan biasa anda - mesti tahu kapan harus tegas dan membuat keputusan yang sukar. Sebilangan besar pengawasan yang dihadapi pengurus berasal dari lembaga pengarah atau penerima bantuan yang jauh, jadi satu-satunya orang yang benar-benar tahu apa yang mesti dilakukan adalah selalunya pengurus.

Pendekatan

Sekiranya kakitangan bukan untung tidak merasa selesa untuk mendekati pengurusnya, pengurus itu tidak menjalankan tugasnya. Pengurus sering mematuhi dasar pintu terbuka supaya pekerja dapat menghampirinya dengan pertanyaan, kebimbangan dan idea pada bila-bila masa sepanjang hari. Pendekatan dapat membuka jalan komunikasi dan menghasilkan produktiviti.

Pekerja yang bagus

Salah satu sifat terpenting pengurus yang baik adalah kakitangan yang baik. Pekerja adalah yang menjadikan organisasi terus maju, mencapai matlamat dan terus bertambah baik. Pengurus yang baik menjaga syarikat yang baik.