Cara Menjalankan Dua Pengimbas Virus

Aplikasi antivirus hanya sebaik pangkalan data definisi virus mereka. Sangat mungkin bagi satu produk untuk mengesan jangkitan yang hilang. Umumnya tidak bijak untuk menjalankan dua program antivirus masa nyata (pemastautin) secara bersamaan kerana kedua-dua program tersebut biasanya akan bertentangan dan menyebabkan ketidakstabilan sistem. Menggunakan manual, produk antivirus bukan pemastautin adalah satu-satunya cara yang selamat untuk menambahkan pengimbas antivirus kedua ke komputer anda.

1

Pilih dan pasang produk antivirus yang tinggal. Walaupun menawarkan imbasan atas permintaan, produk penduduk terus berjalan di latar belakang dan membantu melindungi komputer anda dari jangkitan. Contoh produk penduduk termasuk Microsoft Security Essentials, yang percuma walaupun untuk kegunaan perniagaan; Anti Virus Avast; dan AVG Anti-Virus. Setelah memasang program, pastikan anda mengemas kini pangkalan data definisi virus dan tetapkan program untuk memuat turun kemas kini secara automatik. Sebilangan besar syarikat menerbitkan kemas kini beberapa kali sehari kerana virus baru dan perisian hasad lain dijumpai.

2

Muat turun produk bukan pemastautin, seperti VIPRE Rescue, ClamWin, atau Kaspersky Virus Removal Tool. Pengimbas bukan pemastautin, juga disebut pengimbas atas permintaan, tidak berfungsi sebagai aplikasi latar belakang dan tidak akan bertentangan dengan program penduduk. Dalam kebanyakan kes, anda perlu mengemas kini program ini secara manual. Beberapa program bukan pemastautin mudah alih, membolehkan anda menyimpannya pada pemacu denyar atau bahagian rangkaian. Kemudahalihan ini sangat berguna sekiranya sistem pernah dikompromikan dengan perisian hasad.

3

Walaupun mungkin untuk memulakan pemindaian dengan kedua aplikasi sekaligus, proses pengimbasan akan menyekat sistem anda. Pertimbangkan untuk melakukan imbasan penuh PC anda menggunakan program antivirus anda sebelum anda pergi makan tengah hari atau pada akhir hari kerja anda, dan kemudian jalankan imbasan penuh lain dengan program bukan pemastautin semasa anda kembali. Teruskan sehingga kedua-dua program ini melaporkan tiada jangkitan. Ini mungkin memerlukan satu atau lebih komputer dimulakan semula.