Cara Meningkatkan Aliran Perniagaan

Salah satu bahagian terpenting dalam memiliki perniagaan adalah aliran tunai. Sekiranya anda mempunyai wang tunai, anda boleh membayar bil anda tepat pada waktunya dan menumpukan wang tunai untuk projek dan bukannya menggunakan kredit, yang mana anda dikenakan faedah. Membayar tunai meningkatkan keuntungan perniagaan anda. Terdapat beberapa bidang perniagaan anda di mana anda dapat meningkatkan aliran tunai syarikat anda dan meningkatkan jumlah wang tunai yang anda ada. Sebaik sahaja anda menghilangkan banyak halangan aliran tunai dalam perniagaan anda, anda akan dapat membina akaun bank syarikat anda.

Pengebilan

Bil pelanggan anda sebaik sahaja produk dihantar atau perkhidmatan selesai. Biarkan pelanggan mengetahui syarat pembayaran mereka bermula pada tarikh invois, bukan tarikh mereka menerimanya. Menawarkan insentif kepada pelanggan untuk membayar bil mereka tepat pada waktunya atau lebih awal. Beberapa insentif termasuk penurunan 1 persen atau 2 peratus pada invois, atau sistem mata, di mana mereka mengumpulkan mata untuk invois prabayar yang dapat digunakan untuk pembelian produk atau diterapkan pada invois masa depan.

Khidmat Pelanggan

Terdapat beberapa perkara yang membantu meningkatkan aliran tunai lebih daripada asas pelanggan yang kuat. Tetap berkomunikasi terus dengan pelanggan anda yang ada, dan arahkan tenaga penjualan anda untuk terus menjalankan perniagaan semasa secara proaktif. Apabila anda mengekalkan asas pelanggan anda sekarang, anda menambah jumlah pelanggan anda setiap kali anda memperoleh pelanggan, dan bukannya terus kekal dengan terus menggantikan pelanggan yang anda telah kehilangan.

Akaun Belum Bayar

Bekerja dengan syarikat pembelian hutang akaun komersial untuk membeli semua hutang anda yang berumur 60 hari. Setelah pelanggan mencapai 60 hari pada invois, anda akan kehilangan wang kerana anda telah membiayai invois tersebut selama 2 bulan. Sekiranya margin keuntungan pada invois adalah 10 peratus, tetapi anda membayar faedah sebanyak 6 peratus untuk wang yang anda perlu pinjam sementara menunggu invois tersebut dibayar, maka anda kehilangan wang dan anda masih menunggu untuk dibayar. Kurangkan kerugian anda dan tingkatkan aliran tunai dengan menjual invois lama anda dan mengeluarkan hutang dari buku anda.