Bagaimana Berjaya Menjual Karya Seni dan Kraf Anda

Artis tidak perlu kelaparan kerana minat mereka. Dengan adanya Internet, pertunjukan luar dan lokasi batu bata, lebih banyak jalan tersedia daripada sebelumnya bagi para usahawan kreatif untuk menjual karya mereka. Walau bagaimanapun, menjual seni sangat kompetitif, memaksa tukang untuk menghasilkan karya yang berkualiti dan cantik dengan harga yang kompetitif. Untuk berjaya menjual barang-barang anda, hancurkan angka dan bangunkan perniagaan anda dengan perlahan, mewujudkan penjualan di tempat-tempat kos rendah sebelum beralih ke arena yang lebih besar.

1

Hitung berapa banyak keuntungan yang anda perlukan untuk menyebut kejayaan anda. Nombor ini akan berbeza bagi setiap artis dan orang kraf. Sebilangan orang akan berpuas hati dengan pendapatan sederhana untuk menambah pekerjaan seharian. Yang lain ingin hidup secara eksklusif dengan wang yang diperoleh dari syarikat kreatif mereka. Menentukan keuntungan yang anda perlukan akan menentukan berapa banyak yang perlu anda hasilkan, berapa kerap dan pada tahap markup apa.

2

Tentukan kos anda. Untuk menjana keuntungan dari seni anda, anda perlu mengetahui berapa banyak perbelanjaan anda dalam bahan dan promosi. Simpan resit dari pembelian yang berkaitan dengan kraf dan jejak perbelanjaan anda semasa ia berlaku. Jangan lupa perbelanjaan berlebihan, seperti kos studio, dan cukai pendapatan. Bergantung pada keadaan dan ukuran perniagaan anda, anda mungkin juga bertanggungjawab untuk memungut dan melepaskan cukai penjualan.

3

Jual pertama di tempat kos rendah. Sekiranya anda baru mula menilai kebolehpasaran kerja anda, jual secara dalam talian melalui pasaran seperti eBay.com. Etsy.com ditujukan khusus untuk kraftangan, dan Imagekind.com membolehkan anda menghasilkan cetakan dan kad dari reproduksi digital karya seni anda. Semua laman web ini mengenakan bayaran keahlian nominal atau senarai. Untuk mendapatkan keuntungan yang besar dalam talian, senaraikan pelbagai item dengan kerap. Lampirkan tag carian yang sesuai ke senarai anda dan tulis keterangan item yang lengkap. Foto berkualiti tinggi adalah penting kerana pelanggan tidak akan dapat mengendalikan barang anda sebelum membeli.

4

Pertimbangkan pameran kraf dan pasar bermusim. Pameran kraf boleh merangkumi artis dari semua medium dan julat harga; sebelum mengambil bahagian, kunjungi pameran tersebut untuk mengetahui apakah karya anda cukup berkualiti untuk bertanding. Dapatkan gambaran mengenai saiz dan jenis orang ramai; pelawat mungkin merupakan pembeli seni yang lewat atau serius. Tentukan orang ramai yang lebih cenderung membeli kraf anda. Untuk meningkatkan peluang memperoleh keuntungan termasuk bukan hanya biaya material Anda, tetapi biaya gerai dan perjalanan anda ketika mengira markup yang sesuai untuk barang anda.

5

Lawati galeri dan kedai yang mungkin menjual karya anda. Memborong kerja anda melibatkan penjualan karya anda kepada peruncit atau pemilik galeri yang pada gilirannya akan menjualnya pada harga. Untuk menjadi pemborong yang berjaya, anda mesti menyediakan produk yang cukup murah kepada peruncit sehingga dia dapat menjualnya dengan keuntungan yang besar. Ini bererti menerima margin yang lebih rendah pada karya seni anda daripada yang anda mahukan jika anda menjualnya sendiri, atau mengurangkan kos pengeluaran anda dengan membuat barang yang lebih kecil atau menggunakan bahan dengan harga yang lebih rendah.