Mengapa Kehadiran Perniagaan Kecil Penting untuk Perniagaan Besar?

Perniagaan besar dan kecil wujud dalam ekosistem. Mereka mungkin saling bergantung dalam banyak cara. Walaupun nampaknya syarikat perkasa dapat melakukan tanpa ibu kecil dan muncul, sebenarnya hubungan mereka sangat penting. Harvard Business School menyebut dua syarikat gergasi global, Microsoft dan Walmart, pada dasarnya bergantung pada rangkaian pembekal, pengedar dan firma penyumberan luar.

Rantaian bekalan

Perniagaan kecil sering memberikan perkhidmatan penting kepada perniagaan besar. Pengilang besar yang membuat produk yang rumit bergantung pada ratusan pembekal yang lebih kecil untuk membuat bahagian tertentu. Sebenarnya, pada tahun 2010, Meja Bulat Perniagaan menghasilkan laporan yang menunjukkan syarikat multinasional AS mendapat hampir satu perempat daripada jumlah input mereka dari perniagaan kecil.

Inovasi

Penyelidikan dan pengembangan boleh membebankan perniagaan besar, tetapi banyak idea kreatif sering kali datang dari perniagaan kecil dan lincah. Syarikat besar, yang dulu memiliki operasi penelitian dan pengembangan yang luas, kini semakin mencari perusahaan yang inovatif untuk bermitra dengan atau membeli secara langsung. Perniagaan kecil muncul dengan idea hebat, dan syarikat besar mengambil tugas mengkomersialkan dan memasarkannya. Laporan penyelidikan pasaran tahun 2012 menganggarkan bahawa pada tahun 2018, syarikat alat farmasi dan perubatan besar akan mengeluarkan penyelidikan kontrak bernilai $ 65 bilion kepada entiti yang lebih kecil.

Pelanggan

Syarikat kecil membentuk asas pelanggan penting bagi banyak perniagaan besar, terutamanya syarikat yang berorientasikan perkhidmatan. Banyak syarikat besar seperti Xerox atau Bank of America membuat penyelesaian perkhidmatan perniagaan kecil khusus dengan jelas untuk memupuk sektor pasaran ini. Pengilang besar juga melakukan outsourcing penjualan kepada syarikat yang lebih kecil, yang melakukan langkah terakhir untuk menjual produk kepada pengguna.

Tenaga kerja

Cenderung ada pintu berputar antara perniagaan besar dan kecil dalam industri serupa ketika datang ke bakat tenaga kerja. Pekerja muda yang mempunyai tenaga dan idea mungkin memulakan perniagaan kecil mereka. Setelah mereka memperoleh pengalaman, tangga kerjaya yang lebih lama dan faedah yang lebih baik di sebuah syarikat boleh menggoda mereka untuk bergerak. Oleh itu, perniagaan besar mendapat manfaat daripada latihan yang diberikan oleh syarikat-syarikat kecil.