Pemilikan Tunggal di AS

Orang yang menyukai idea 100 peratus kawalan membuat keputusan, tanggungjawab utama dan tuntutan sepenuhnya terhadap keuntungan akan menganggap idea hak milik tunggal menarik. Ini adalah struktur perniagaan yang paling biasa di AS. Kebebasan dan kesederhanaan relatif model perniagaan yang paling tidak terkawal menarik bagi banyak pemilik tunggal yang bersedia menerima jumlah tanggungjawab yang disertakan dengan pakej.

Populariti

Lebih daripada 22.5 juta pemilik tunggal mengemukakan penyata cukai pada tahun 2008, jumlah yang melebihi semua struktur perniagaan yang digabungkan. Tidak perlu difailkan cukai khas untuk beroperasi sebagai pemilik tunggal. Pemilikan tunggal tidak diiktiraf sebagai entiti yang berasingan untuk tujuan cukai, dan semua pendapatan dilaporkan oleh pemilik pada penyata cukai peribadinya.

Pendapatan

Walaupun jumlah hak milik tunggal terus meningkat sejak tahun 1990, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri melaporkan bahawa pendapatan bersih telah menurun. Pada tahun 2008, pemilik tunggal rata-rata melaporkan pendapatan bersih hanya $ 12,000. Peningkatan jumlah hak milik tunggal, digabungkan dengan angka pendapatan yang berkurang, telah menyebabkan beberapa orang menyimpulkan bahawa hak milik tunggal adalah sumber pendapatan sekunder dan pekerjaan tambahan - bukan sumber pendapatan utama - bagi banyak pemilik tunggal.

Sebab tafsiran data 1988 hingga 2008 ini adalah bahawa hak milik tunggal meningkat dengan ketara sementara, dalam tempoh yang sama, jumlah orang dalam tenaga kerja yang melaporkan bekerja sebagai pekerja sendiri menurun. Trend penurunan pendapatan tidak boleh disalahkan dalam kemelesetan ekonomi, kerana ia muncul jauh sebelum kejatuhan kewangan tahun 2008. Data lain menunjukkan bahawa pemilik tunggal yang terlibat dalam bantuan sosial, penjagaan kesihatan dan jenis pekerjaan tertentu menunjukkan peningkatan yang stabil dalam pertumbuhan pendapatan tahunan dalam tempoh yang sama.

Batu loncatan

Individu dengan idea permulaan sering bermula dengan hak milik tunggal kerana ia mudah dibentuk. Satu-satunya syarat pendaftaran biasanya adalah pendaftaran tempatan untuk lesen perniagaan atau pendaftaran nama perniagaan rekaan. Keperluan untuk pengajuan peraturan berkala yang diperlukan dalam struktur perniagaan yang lebih kompleks tidak terdapat dalam hak milik tunggal. Seorang usahawan dapat memulakan dengan mudah dengan idea perniagaan sebagai pemilik. Sekiranya perniagaan berjaya, pemilik boleh beralih ke pengaturan perniagaan yang lebih formal jika diperlukan. Banyak perniagaan yang berjaya menggunakan model hak milik sebagai batu loncatan.

Liabiliti

Satu kelemahan kepemilikan tunggal ialah prospek pemilik menghadapi 100 peratus tanggungjawab untuk syarikat tanpa perbezaan undang-undang antara aset peribadi dan syarikat. Juga sukar untuk menarik modal pelaburan untuk menjadi pemilik tunggal atau menjual perniagaan. Apabila pemiliknya mati, begitu juga perniagaan.

Meminimumkan Tanggungjawab

Banyak orang menikmati sebahagian besar faedah kepemilikan tunggal dan meminimumkan tanggungjawab peribadi dengan membentuk syarikat tanggungan terhad ahli tunggal. Pendapatan dari LLC ahli tunggal dianggap sama dengan hak milik tunggal untuk tujuan cukai pendapatan. Pada masa yang sama, tanggungjawab peribadi ahli LLC biasanya terhad kepada jumlah yang dilaburkan dalam perniagaan.