Senarai Semak Temuduga Pekerjaan

Menggaji pekerja boleh menjadi tugas yang menakutkan bagi pemilik perniagaan kecil. Di samping itu, untuk memastikan bahawa calon yang berkelayakan terbaik dibawa masuk, pengurus juga harus memastikan bahawa pemohon sesuai dengan budaya untuk organisasi. Walaupun satu-satunya hakim keputusan pengambilan pekerja yang tepat adalah masa, ada langkah-langkah tertentu yang dapat diambil oleh penemuduga untuk memastikan bahawa dia mengetahui semua yang mungkin secara sah mengenai calon anggota pasukan.

Permohonan Pekerjaan

Sangat penting bahawa setiap calon yang melamar jawatan dengan organisasi mengisi permohonan pekerjaan. Dokumen ini meminta pemohon untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai sejarah profesional dan pendidikannya, termasuk maklumat hubungan, senarai terperinci majikan masa lalu serta katalog pengalaman pendidikan. Permohonan pekerjaan juga biasanya bertanya sama ada calon telah disabitkan dengan kesalahan atau tidak. Walaupun ini mungkin tidak relevan bagi beberapa majikan, yang lain, seperti yang ada dalam industri perkhidmatan kewangan, mesti memperoleh data ini, kerana peraturan perundangan saya menentukan bahawa jawapan khusus membatalkannya dari pekerjaan.

Soalan Temu ramah yang sesuai

Semasa menjalankan wawancara dengan calon pekerja, penting bagi pemilik perniagaan untuk tidak menanyakan soalan yang tidak sesuai. Sebagai tambahan kepada risiko muncul tidak profesional, soalan-soalan tertentu boleh mendedahkan syarikat kepada tanggungjawab kewangan. Contohnya, soalan seperti, "Berapa banyak anak yang anda ada ?," "Berapa umur anda?" dan "Adakah anda warga negara ini?" tidak sesuai.

Permintaan soalan ini boleh ditafsirkan sebagai berat sebelah. Adalah tidak sah untuk mendiskriminasi calon berdasarkan jantina, umur dan kewarganegaraan, antara ciri lain. Pertanyaan yang sesuai yang dapat menggunakan jawapan yang dicari oleh pengurus adalah "Pergeseran mana yang dapat Anda kerjakan?" dan "Adakah anda dapat bekerja di negara ini secara sah?"

Rujukan

Dengan meminta dan menghubungi rujukan profesional pemohon pekerjaan, pengurus pengambilan pekerja mempunyai kemampuan untuk memperoleh pemahaman tentang bagaimana calon dilihat oleh orang lain. Pewawancara harus meminta rujukan dari pengurus, rakan sekerja dan, jika ada, laporan langsung. Ini akan memberi gambaran yang lebih lengkap mengenai bagaimana calon pekerja berinteraksi dengan individu dari semua label profesional.

Semasa menghubungi rujukan, pengurus harus mendengar isi perbualan serta nada. Dalam banyak kes, rujukan tidak dibenarkan memberikan maklumat terperinci kerana dasar sumber manusia syarikat. Dengan pemikiran itu, walaupun dia dapat memberikan jawaban ringkas, cara penyampaiannya, seperti nada atau irama, dapat memberikan petunjuk bagaimana perasaannya terhadap calon tersebut.