Cara Meningkatkan Produktiviti & Kualiti

Meningkatkan produktiviti dan kualiti dalam perniagaan apa pun boleh menjadi sukar, kerana terdapat banyak penyelesaian yang berbeza. Anda tidak selalu dapat mengetahui penyelesaian mana yang sesuai untuk anda, dan mencubanya satu demi satu boleh memakan masa dan mahal. Berikut adalah beberapa pendekatan yang berbeza yang berjaya bagi banyak perniagaan, bermula dengan pendekatan yang paling murah dan paling mudah dilaksanakan.

Memikat Pekerja Anda

Salah satu cara yang baik untuk meningkatkan produktiviti dan semangat adalah dengan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk membuat pekerja anda - untuk mewujudkan suasana di mana pekerja individu bangga dengan pekerjaan mereka - juga dinyatakan sebagai "menganggap pemilikan." Berikut adalah beberapa cara untuk melakukannya:

  • Libatkan kakitangan anda . Bercakap dengan mereka mengenai pekerjaan mereka. Bersikap terbuka terhadap cadangan perubahan. Penyelesaian yang dijumpai oleh kakitangan anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk berjaya daripada penyelesaian yang anda berikan kepada mereka.
  • Tekankan positif . Sentiasa menetapkan matlamat; pastikan ia dapat dicapai, terutamanya semasa anda memulakan atau semasa anda menekankan penetapan matlamat. Pastikan anda memasukkan ganjaran untuk pencapaian matlamat.
  • Pertimbangkan rancangan pembahagian keuntungan atau insentif yang memberi pekerja anda kepentingan dalam hasil.

Gunakan Data dengan Lebih Baik

Anda mungkin memulakan perniagaan anda kerana anda meminati perniagaan tersebut dan kerana apa yang anda ingin capai. Tetapi bersemangat dan penuh harapan hanya membawa anda sejauh ini. Oleh kerana perniagaan anda berkembang dari segi saiz dan kerumitan, anda harus dapat melihatnya secara analitis, sehingga anda dapat melihat apa yang berfungsi dengan baik dan di mana terdapat ruang untuk diperbaiki. Untuk melakukan ini, anda memerlukan data.

Pertimbangkan Data Besar

Secara khusus, anda memerlukan "data besar", kumpulan data yang sangat besar yang menunjukkan corak asas yang membentuk perniagaan anda. Mengumpulkan dan menganalisis set data yang besar menjadi lebih mudah dilakukan dan dengan mengurangkan kos. Artikel Forbes 2017 mengenai penggunaan data besar dalam perniagaan kecil, menerangkan bagaimana ia dapat membantu anda mengenal pasti pelanggan anda dengan lebih baik, dan juga bagaimana anda dapat menjangka dan menjawab keperluan mereka. Inisiatif pemasaran berdasarkan kumpulan data yang diketahui mempunyai peluang yang lebih baik untuk berjaya, dan ini akan membantu anda merundingkan dunia media sosial yang menjanjikan tetapi agak kacau.

Dua buku yang memperincikan penggunaan data besar dalam perniagaan kecil disenaraikan dalam Rujukan, dan kedua-duanya boleh didapati dari Amazon.

Pendekatan Six Sigma

Salah satu pendekatan berdasarkan data yang terkenal dan terbukti untuk memaksimalkan potensi perniagaan kecil anda adalah Six Sigma, strategi prestasi perniagaan berdasarkan pengukuran pertama kali dimulai di Motorola pada tahun 1980-an, dan digunakan secara meluas di banyak syarikat sejak masa itu, terutama di bawah Kepimpinan Jack Welch di General Electric.

Pendekatan Six Sigma mencapai peningkatan dalam proses (bagaimana anda melakukan sesuatu dalam perniagaan anda sendiri) dan "pengurangan variasi," (mencapai hasil yang lebih konsisten dengan menyingkirkan pemboleh ubah yang menghalang atau mengurangkan hasil). Ia melakukan ini dengan terlebih dahulu menentukan proses yang ada, kemudian benar-benar mengukur apa yang sedang berlaku, menganalisis hasil pengukuran dan, akhirnya, merancang cara-cara mengawal dan meningkatkan hasil untuk mencapai tahap kualiti dan produktiviti yang tinggi secara konsisten.

Bagaimana Anda Boleh Menggunakan Six Sigma

Hari ini, anda boleh mengambil bahagian dalam manfaat Six Sigma dengan beberapa cara. Banyak buku mengenai pendekatan Six Sigma ada; setelah membaca satu atau dua daripadanya dengan teliti, anda dapat melaksanakan banyak inisiatif Six Sigma sendiri, tanpa mengupah siapa pun. Anda juga dapat mengikuti program kelayakan Six Sigma - pada dasarnya, proses latihan yang melayakkan anda pada tahap Six Sigma tertentu.

Anda juga boleh menyewa jurulatih Six Sigma untuk membantu anda mengatur perniagaan anda berdasarkan prinsip Six Sigma - biasanya, ia adalah eksekutif yang telah menjalani program latihan Six Sigma sepenuhnya dan juga menggunakannya dalam posisi kepemimpinan dalam perniagaan sendiri.