Adakah Virus Mempengaruhi Kualiti Penstriman Video?

Virus pada dasarnya berfungsi dengan meniru dan memasukkan salinannya ke seluruh sistem komputer anda. Kandungan ini dapat menyusup ke mesin dan menyebabkan banyak masalah - termasuk pop timbul, fail yang hilang dan pemasangan aplikasi yang tidak diingini. Selalunya, virus akan menampakkan dirinya sebagai penurunan prestasi Internet, menjadikannya penyebab biasa penstriman video yang berombak, lambat atau salah.

Memonopoli Sumber Sistem

Oleh kerana virus menyusup ke sistem komputer anda, virus memonopoli sumber sistem dan mengeringkan memori, daya pemprosesan dan kelajuan cakera keras yang ada. Ini mengakibatkan kelewatan ketika anda berusaha untuk memulakan aktiviti lain yang berat. Sekiranya anda cuba melancarkan aplikasi, misalnya, sementara virus secara serentak mengeluarkan ribuan mesej e-mel yang dijangkiti, komputer akan membeku dan menunggu pemproses tersedia. Cukup tidak dapat menggunakan sumber tambahan yang diperlukan untuk membuka program ini.

Kesan pada Penyemakan Imbas

Untuk memudahkan melayari Web yang paling asas, penyemak imbas anda memerlukan akses ke beberapa sumber yang dimonopoli ini. Memori yang mencukupi diperlukan untuk menyimpan fail cache sementara, misalnya, dan lebar jalur yang mencukupi diperlukan untuk pemuatan halaman dan penyegerakan data. Penstriman video memerlukan lebih banyak sumber ini. Walaupun dengan kad video berkualiti tinggi yang dikonfigurasikan dengan tetapan video yang optimum, anda akan mengalami gangguan main balik jika virus menguras sumber sistem secara serentak.