Tindak Balas Tanda Dagangan dan Surat Desist

Surat berhenti dan berhenti adalah permintaan rasmi, biasanya disajikan dalam format hukum, menuntut agar anda berhenti melakukan sesuatu yang anda lakukan kerana tindakan anda melanggar hak dan harta benda orang lain. Sebagai contoh, anda mungkin memiliki laman web yang menyebut produk syarikat lain dan menerima surat C&D dari syarikat tersebut yang menyatakan bahawa anda telah melanggar tanda dagangannya. Terdapat beberapa pilihan untuk menjawab surat C&D tanda dagangan.

Tanda Dagangan

Tanda dagang adalah bentuk harta intelek yang melindungi nama, logo dan pengecam lain dari produk komersial. Tanda dagang dimiliki oleh syarikat yang membuat produk dan hanya syarikat itu yang berhak menggunakan tanda dagangan sebagai cara mengenal pasti produk secara komersial. Sebagai contoh, walaupun ada yang boleh menggunakan perkataan "apple" yang difikirkannya sesuai, hanya Apple Inc. yang dapat menggunakan logo Apple yang terkenal dengan cap dagang untuk komputernya. Orang lain yang ingin menggunakan logo Apple mesti mendapat kebenaran syarikat. Sebarang penggunaan logo yang tidak sah yang menyebabkan kekeliruan dengan produk lain atau merosakkan reputasi Apple secara komersial boleh dianggap sebagai pelanggaran tanda dagangan.

Surat Tanda Diri dan Penghentian Tanda Dagangan

Pemilik tanda dagang yang merasakan tanda dagangnya dilanggar - digunakan dengan cara yang tidak sah - boleh mengirim surat berhenti dan berhenti kepada pihak yang melakukan kesalahan. C&D biasanya mengenal pasti penggunaan yang dianggap oleh pemilik sebagai pelanggaran, menuntut agar penggunaannya dihentikan dan tidak ada penggunaan tanda dagangan di masa depan tanpa izin yang sesuai. C&D juga dapat menentukan tindakan lebih lanjut yang akan diambil oleh pemilik tanda dagangan jika penggunaan yang tidak tepat tidak diperbaiki dan mungkin meminta pembayaran untuk penggunaan yang telah terjadi.

Kesahan

Surat C&D boleh membuat permintaan yang sah untuk berhenti menggunakan tanda dagangan yang dilindungi. C&D juga dapat membuat permintaan sembrono, yaitu, permintaan yang tidak memiliki manfaat hukum dan yang mungkin dimaksudkan untuk mengekstrak pembayaran dari penerima walaupun belum ada penggunaan merek dagang yang tidak pantas. C&D juga dapat menempati area abu-abu yang sah, di mana tidak jelas apakah pelanggaran sebenarnya telah terjadi.

Tanggungjawab Pematuhan

Tanggapan anda terhadap surat C&D boleh menjadi perjanjian untuk membuang item yang dikenal pasti dalam C&D dan untuk tidak menyiarkan bahan pada masa akan datang yang menggunakan tanda dagangan milik syarikat yang menghantar C&D. Tanggapan tidak perlu mengandungi pengakuan pelanggaran tetapi dapat menyatakan bahawa Anda mematuhi untuk menghindari perselisihan atau perlunya tindakan selanjutnya.

Tanggapan Penolakan

Anda boleh menjawab C&D yang menyatakan bahawa anda tidak percaya tindakan anda merupakan pelanggaran dan menjelaskan alasan anda. Anda dapat mendasari penolakan anda pada kepercayaan bahawa anda menggunakan bahasa atau gambar yang cukup berbeza dari bahan tanda dagang, bahawa anda tidak merosakkan reputasi atau daya maju komersial produk tanda dagang, atau pertahanan lain yang telah diakui dalam pertikaian tanda dagangan. Perkhidmatan pengacara tanda dagangan dapat sangat membantu dalam menyusun surat yang menarik.

Tiada jawapan

Anda boleh mengabaikan C&D dengan harapan pihak yang mengadu tidak akan menindaklanjutinya. Ini biasanya bukan strategi tindak balas yang disyorkan.