Cara Mendapatkan Maklumat dari Pemacu Keras Mati

Menyalakan PC hanya untuk memastikan bahawa cakera keras tidak berfungsi adalah saat yang sukar - pemikiran untuk kehilangan semua data, dokumen dan perisian anda tentu saja tidak menyenangkan. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda sudah lama tidak membuat sandaran data anda. Memulihkan data dari cakera keras mati bergantung pada masalah yang dialaminya.

1

Matikan PC anda dan cabut sistemnya.

2

Tanggalkan cakera keras dari komputer anda. Setiap komputer berbeza, tetapi cakera keras pada PC biasanya terkunci dengan beberapa skru kecil (jenisnya berbeza mengikut pengeluar) dan dapat diakses setelah membuka casing. Di komputer riba, pemacu biasanya berada di bawah panel akses mudah di bahagian bawah komputer, tetapi ini bukan jaminan. Pemacu keras adalah kotak segi empat tepat dan ukuran simpanannya dicetak di suatu tempat di bahagian luarnya.

3

Sambungkan cakera keras ke penyesuai USB ke SATA / PATA / IDE. Sambungkan kabel USB ke komputer yang berfungsi. Komputer ini akan memuatkan pemacu yang tidak berfungsi sebagai "hamba." Pemacu mungkin memerlukan sumber kuasa; ini akan disertakan dengan kit penyesuai untuk jenis pemacu.

4

Cari data apa sahaja yang dapat anda temui dengan melayari cakera keras sebagai peranti simpanan. Direktori umum termasuk "\ My Documents," "\ Documents and Settings," dan "\ Users [nama pengguna]."

5

Pindahkan fail dari pemacu lama ke komputer baru.