Menjejaki Paparan PDF Menggunakan Analitis

Mengetahui seberapa kerap pengunjung laman web melihat fail PDF dapat membantu anda menentukan populariti fail tertentu. Google Analytics, alat penjejakan percuma, membantu pemilik laman web memantau aktiviti laman web. Alat ini juga membolehkan anda melihat laporan bermanfaat yang memaparkan paparan halaman dan statistik lalu lintas penting yang lain. Dengan menambahkan kod JavaScript Google Analytics ke halaman Web anda, anda juga dapat membuatnya melacak paparan PDF setiap kali pengunjung laman web mengklik pautan PDF.

Buat Akaun Analitis Google

1

Teruskan ke bahagian seterusnya jika anda sudah mempunyai Akaun Analitis Google. Jika tidak, lawati halaman Web Analitis Google dan klik pautan "Daftar Sekarang" di sebelah kanan halaman.

2

Ikuti arahan dan buat akaun baru. Apabila anda selesai, laman web meminta anda menyalin sekumpulan kod Analitis Google yang muncul di kotak teks.

3

Salin kod itu menggunakan tetikus anda. Kod ini menjadikan fungsi Analitis Google tersedia dalam dokumen yang mengandungi kod tersebut.

Tambah Penjejakan PDF

1

Tampal kod Analitis Google sebelum tag penutup di salah satu dokumen HTML anda.

2

Tambahkan kod HTML berikut ke bahagian badan dokumen:

Klik untuk melihat

Ini membuat pernyataan pautan yang memaut ke PDF. Ganti "xyz.pdf" dengan URL fail PDF yang ingin anda tambahkan ke laman Web. Atribut onClick merujuk fungsi halamanTracker Google. Fungsi itu mencatat entri di akaun Analitis anda setiap kali seseorang mengklik pautan untuk melihat PDF.

3

Simpan dokumen dan lihat di penyemak imbas. Klik pautan "Klik Lihat" untuk melihat PDF. Tunggu 24 hingga 48 jam dan kemudian lawati halaman akaun Analitis Google anda. Lihat laporan Kandungan Teratas anda untuk mengesahkan bahawa ia mengandungi catatan klik halaman anda dan nama PDF yang anda klik.