Cara Menulis Surat untuk Membatalkan Kontrak Dengan Ejen Sewa

Anda mesti sentiasa berhati-hati ketika menandatangani kontrak, kerana keluar dari kontrak boleh menjadi sukar dan mahal. Beberapa kontrak ditulis supaya kedua-dua pihak dapat membatalkan kontrak pada bila-bila masa, tetapi kebanyakan kontrak dirancang untuk menahan kedua-dua pihak pada terma kontrak untuk jangka waktu yang ditentukan. Dalam kontrak ini, satu-satunya jalan keluar adalah jika salah satu pihak melanggar kewajiban kontrak dengan cukup untuk membatalkan kontrak atau jika satu pihak secara sukarela membiarkan pihak lain keluar dari kontrak. Sebilangan besar kontrak mempunyai klausa yang menentukan apa yang merupakan pelanggaran kontrak dan pemulihan untuk semua pihak yang berkenaan.

1

Baca dengan teliti kontrak yang anda tandatangani dengan ejen sewaan. Sekiranya ia membenarkan salah satu pihak membatalkannya pada bila-bila masa atau dengan pemberitahuan tertentu, anda boleh menghubungi ejen secara bertulis untuk memberitahu bahawa anda membatalkan kontrak dan kapan. Sekiranya kontrak tidak membenarkan mana-mana pihak membatalkan sesuka hati, maka anda mesti menentukan sama ada anda mempunyai sebab yang mencukupi untuk membatalkan kontrak, atau merancang untuk membayar denda penamatan awal seperti yang ditetapkan dalam kontrak.

2

Tentukan nada keseluruhan surat anda berdasarkan keadaan. Sekiranya ia merupakan masalah kecuaian atau salah laku pihak ejen sewaan, maka anda berhak menulis surat yang marah (tetapi profesional) yang memperincikan keadaan dan hasilnya, yang menyatakan bahawa anda membatalkan kontrak kerana pelanggarannya klausa x, y dan z. Namun, sekiranya anda menerima tawaran mengejutkan untuk harta tanah sewa dan memutuskan untuk menjualnya, dan ingin keluar dari kontrak dengan syarikat pajakan yang anda sewa untuk menyewa tempat untuk anda, yang lebih jelas dan damai nada meminta untuk keluar dari kontrak akan lebih berkesan.

3

Tulis surat itu dengan teliti, dimulai dengan pengantar yang menggariskan tujuan anda menulis surat itu. Pastikan anda menyertakan penjelasan terperinci mengenai alasan anda membatalkan kontrak / meminta pembatalan kontrak. Sekiranya anda meminta untuk dikeluarkan dari kontrak lebih awal, pertimbangkan untuk membuat tawaran kompromi khusus mengenai bayaran penamatan awal atau penalti lain. Ini harus ditulis sebagai surat perniagaan rasmi, termasuk tajuk dengan alamat fizikal dan / atau e-mel dan nombor telefon.

4

Hantar surat itu melalui surat yang disahkan atau didaftarkan, perkhidmatan utusan atau kaedah lain yang memerlukan pengesahan penerimaan. Pastikan untuk menandakan surat itu sebagai mendesak sekiranya masa penting.