Mengenai Insurans Lori Komersial

Sebagai pemilik-pengendali kenderaan roda 18, anda mungkin telah memasukkan sejumlah besar perubahan ke dalam trak anda. Cara termudah untuk melindungi pelaburan tersebut adalah dengan membeli insurans trak komersial. Terdapat beberapa jenis insurans asas untuk kenderaan komersial. Masing-masing melindungi anda daripada pelbagai risiko kewangan yang berkaitan dengan operasi rig besar.

Insurans Liabiliti Utama

Sama seperti setiap warganegara AS wajib mempunyai tanggungjawab utama untuk kenderaan peribadinya, pemandu trak komersial diwajibkan oleh undang-undang untuk membeli perlindungan tanggungjawab utama untuk pelantar besar mereka. Tanggungjawab utama melindungi anda sekiranya anda terlibat dalam kemalangan yang menyebabkan kerosakan harta benda orang lain, atau kecederaan badan pada pemandu lain. Undang-undang persekutuan mensyaratkan bahawa pemandu treler trak memiliki sekurang-kurangnya $ 750,000 insurans liabiliti utama. Insurans liabiliti utama hanya merangkumi kerosakan yang disebabkan oleh harta benda atau badan orang lain. Ia tidak meliputi kecederaan atau kerosakan harta benda yang anda alami.

Insurans Liabiliti Bukan Lori

Sekiranya anda bekerja untuk syarikat pembawa, insurans liabiliti utamanya hanya melindungi kenderaan anda semasa anda berada di tempat kerja. Insurans liabiliti bukan trak melindungi anda daripada kerosakan yang disebabkan oleh trak anda semasa anda memandu kenderaan anda tetapi sebenarnya tidak mengangkut barang. Insurans liabiliti bukan trak adalah sukarela. Kadang-kadang ia disebut sebagai insurans "bobtail" kerana ia sering merangkumi pengangkut trak ketika mereka tidak menarik treler.

Insurans Kerosakan Fizikal

Gabungan insurans liabiliti utama dan liabiliti bukan trak menjamin anda daripada kerosakan harta benda orang lain, baik di dalam dan luar jalan raya. Tetapi mereka tidak menjamin anda daripada kerosakan yang dialami oleh trak anda sendiri. Di situlah datangnya insurans kerosakan fizikal. Sama ada anda sedang bekerja atau tidak, polisi insurans kerosakan fizikal akan melindungi anda secara kewangan sekiranya berlaku kemalangan yang menyebabkan kerosakan pada pelantar besar anda. Di samping itu, polisi kerosakan fizikal juga menjamin anda terhadap kecurian, kebakaran dan kerosakan yang disebabkan oleh bencana alam.

Insurans Kargo Lori Bermotor

Walaupun insurans kerosakan fizikal melindungi anda daripada kerosakan pada trak anda, polisi insurans kargo trak bermotor melindungi anda daripada tanggungjawab atas kerosakan yang mungkin berlaku pada barang yang anda bawa, yang merupakan harta orang lain yang telah dipercayakan kepada anda. Tanpa insurans kargo trak bermotor, anda mungkin bertanggungjawab atas kerosakan kargo yang berlaku akibat kemalangan, kecurian, vandalisme atau bencana. Walaupun tidak ada undang-undang yang mewajibkan pemilik-pemilik membeli insurans kargo trak bermotor, beberapa syarikat menghendaki pemandu memilikinya untuk mengangkut barang mereka.

Faktor yang Mempengaruhi Kadar Insurans Lori Komersial

Beberapa faktor mempengaruhi kos insurans trak komersial. Semakin tinggi jumlah wang yang anda rancangkan untuk menginsuranskan trak anda, semakin tinggi kos insurans anda. Rekod memandu yang buruk, termasuk tiket laju atau pelanggaran memandu lain, akan meningkatkan kadar insurans anda. Umur dan keadaan trak anda juga akan mempengaruhi kadar harga anda. Kawasan di mana trak anda disimpan semalaman atau semasa tidak digunakan boleh mempengaruhi kos kerosakan fizikal dan kadar insurans kargo trak bermotor. Akhirnya, penyedia yang berbeza akan menawarkan harga yang berbeza, jadi pastikan anda berkeliaran sebelum membeli insurans.