Cara Bekerja Keras Tanpa Mencegah

Pekerja moden menghadapi banyak gangguan di tempat kerja yang belum pernah terjadi sebelumnya, yang boleh menjadikan tetap fokus dan bekerja keras pada satu tugas sukar tanpa diketepikan. Bagi pemilik perniagaan kecil, masa adalah wang, dan gangguan boleh menjadi sumber jam yang tidak produktif. Satu atau dua jam masa yang disia-siakan setiap hari dapat menambah produktiviti yang hilang sehingga ribuan dolar dalam setahun. Walaupun mengelakkan diri daripada tidak diketepikan dalam semua kes, langkah-langkah untuk membatasi gangguan dapat membantu meningkatkan produktiviti.

Memilih Ruang Kerja yang Betul

Ruang kerja fizikal yang mengelilingi anda ketika anda bekerja boleh mempengaruhi seberapa mudah anda diketepikan dari tempat kerja. Pilih ruang kerja yang bebas daripada faktor-faktor yang cenderung mengganggu anda. Mengehadkan gangguan yang jelas seperti pergerakan dan suara dapat membantu membuat anda tetap fokus, tetapi sedar bahawa orang terganggu oleh faktor yang berbeza. Sebagai contoh, anda mungkin merasa kesunyian yang murni lebih mengganggu daripada kebisingan latar belakang kedai kopi. Sekiranya tidak mungkin untuk berpindah ke lokasi kerja yang berbeza, maka memakai alat dengar dapat membantu menyekat kebisingan. Menjaga ruang kerja dengan teratur dapat menghilangkan gangguan yang berpotensi dan memudahkan mencari fail dan bekalan pejabat apabila anda memerlukannya.

Menyekat laman web yang mengganggu

Internet dapat berfungsi sebagai sumber gangguan utama, terutama dengan munculnya laman-laman sosial seperti Facebook dan Twitter. Sekiranya anda merasa tersinggung kerana penggunaan Internet, maka pertimbangkan untuk memutuskan sambungan rangkaian anda apabila anda ingin mengelakkan gangguan atau menyekat laman web yang sangat mengganggu. Menyekat laman web yang mengganggu untuk semua komputer syarikat dapat membantu mengelakkan pekerja membuang masa di tempat kerja.

Mengehadkan Penggunaan E-mel

E-mel adalah salah satu gangguan terbesar yang dihadapi oleh perniagaan moden kerana e-mel boleh sampai bila-bila, memperkenalkan gangguan yang tiba-tiba yang menjadikannya mudah diketepikan. Menutup e-mel anda semasa anda fokus pada projek akan mengelakkan gangguan ketika e-mel tiba. Pertimbangkan untuk menetapkan jadual e-mel supaya anda memeriksa dan membalas e-mel baru hanya pada waktu-waktu tertentu pada siang hari. Memeriksa e-mel dan membalas mesej secara berterusan semasa mereka sampai boleh menjadi sumber gangguan.

Belajar Mengatakan Tidak

Komunikasi yang tidak dijangka seperti panggilan telefon dan lawatan oleh rakan sekerja atau pekerja lain boleh menyukarkan kerja. Begitu juga, jemputan untuk makan tengah hari, perjumpaan dan acara lain dapat menjadikannya mudah untuk diketepikan dan mengelakkan kerja. Menolak jemputan yang tidak begitu menarik atau menimbulkan banyak gangguan boleh membantu anda tetap fokus dalam menyelesaikan kerja. Mematikan telefon anda dan memberitahu rakan sekerja atau pekerja lain yang mengganggu kerja anda bahawa anda akan bercakap dengan mereka kemudian dapat mengurangkan peluang anda untuk diketepikan.