Strategi Pemasaran Pelbagai Budaya

Penduduk di Amerika Syarikat terus mempelbagaikan. Orang keturunan Afrika, Asia dan Hispanik kini membentuk lebih dari 25 peratus dari keseluruhan populasi. Perniagaan kecil bertindak balas dengan menyesuaikan program pemasaran mereka untuk menjangkau pengguna dari berbagai latar belakang. Pemasaran pelbagai budaya menyedari bahawa satu ukuran tidak sesuai untuk mengembangkan strategi pengiklanan dan promosi.

Memanfaatkan Kekuatan Media Sosial

Media sosial telah menjadi kata kunci dalam pemasaran pelbagai budaya. Ini adalah alasan yang baik - media sosial membolehkan perniagaan membuka komunikasi dua hala antara syarikat dan penggunanya. Sebenarnya, menggunakan Facebook, Twitter, LinkedIn dan alat pemasaran dalam talian yang lain membolehkan anda memikirkan mesej jenama anda - nilai unik yang diberikan syarikat atau produk anda kepada pelanggan. Sebagai contoh, kajian oleh Pew mendapati bahawa orang Afrika Amerika menggunakan Twitter lebih banyak daripada kumpulan lain (28 peratus orang Afrika Amerika menggunakan Twitter berbanding sekitar 12 peratus orang kulit putih, bukan Hispanik dan 14 peratus orang Hispanik). Sekiranya anda berusaha menjangkau orang Afrika Amerika, atau jika anda ingin mempelbagaikan pesanan jenama anda ke pasaran itu, penyelidikan ini menunjukkan bahawa media sosial adalah cara yang tepat.

Berfikir Di Luar Kotak

Katakan anda ingin mengembangkan strategi pemasaran untuk menjangkau "penjamin bandar" - orang-orang yang pernah tinggal di bandar tetapi sekarang telah berpindah ke pinggir bandar dengan alasan apa pun seperti membesarkan anak-anak, untuk lebih banyak ruang atau menjauh dari keramaian. dan kesibukan. Anda tidak perlu menjadi penjamin bandar untuk mengembangkan strategi pemasaran untuk menjual kepada penjamin bandar. Semasa anda memperincikan strategi pemasaran pelbagai budaya anda, fokus pada individu yang memahami gaya hidup pelanggan sasaran anda. Lakukan sedikit kajian langsung jika perlu atau menjelajahi Internet. Terdapat banyak maklumat di luar sana yang dapat membantu anda menyesuaikan idea anda.

Pemesejan adalah Segalanya

Strategi pemasaran pelbagai budaya bergantung hampir secara eksklusif pada penyebaran dan pengesahan semula mesej inti. Mesej utama mengenai perniagaan atau produknya merangkumi penjenamaan dan membantu menghubungkan anda dengan khalayak. Oleh itu, mesej utama anda perlu bersifat emosional dan rasional, menarik hati dan otak. Slogan ringkas seperti "Troli cantik ini diuji 100% selamat untuk kanak-kanak" menyelesaikan kedua-dua pekerjaan. Terdapat faktor emosi produk yang cantik dan faktor mentalnya selamat digunakan. Mesej juga harus dipercayai. Sekiranya troli itu tidak cantik, jangan mendakwa ia kerana ini hanya akan membuat pengguna kecewa. Akhirnya, pesanan anda perlu ringkas.Pemasaran pelbagai budaya adalah mengenai menargetkan ciri-ciri kumpulan yang menjadikannya relevan atau berminat dengan produk anda. Gunakan itu untuk keuntungan anda dan jaga agar bahasa dan citra menarik dan tidak dapat dilupakan.

Pelbagai Budaya Bukan Hanya Bangsa

Pemasaran pelbagai budaya tidak hanya merangkumi ciri semula jadi kumpulan pengguna - seperti usia, jantina dan bangsa - tetapi juga melihat identiti gaya hidup seperti tahap kemakmuran, pendidikan, pilihan kerjaya dan ukuran keluarga. Oleh itu, semasa anda mengembangkan strategi pemasaran untuk menjangkau pelanggan multikultural yang disebut, penting untuk mengetahui jenis budaya yang ada dalam fikiran anda. Ini mungkin budaya yang ditakrifkan oleh bangsa atau kumpulan etnik, tetapi anda mungkin juga menemukan budaya yang berkaitan dengan lokasi, pengaruh sosial dan daya beli. Dan dalam budaya ini, anda mungkin dapat melihat bahawa orang melihat dan bertindak dengan sangat berbeza, namun mempunyai sekumpulan nilai inti yang dapat anda manfaatkan semasa mengembangkan nilai jualan anda.