Mengapa Saya Tidak Boleh Masuk Internet Apabila Saya Menggunakan Akaun Pentadbir Saya?

Windows membolehkan semua pengguna di komputer tertentu mempunyai tetapan yang berbeza, kegemaran Internet, folder dokumen dan program yang dipasang. Walaupun ini membantu anda memisahkan fail anda sendiri daripada pengguna lain, ini bermaksud bahawa tetapan yang anda ubah atau program yang anda tambahkan mungkin tidak tersedia untuk pengguna lain. Sekiranya anda mengkonfigurasi Internet pada satu akaun, akaun tersebut mungkin tidak tersedia untuk akaun lain - termasuk akaun pentadbir anda.

Mengenai Sambungan dan Pengguna Internet

Sambungan internet di Windows dikendalikan secara individu oleh setiap pengguna di setiap akaun. Semasa anda masuk ke Windows, anda akan melihat pilihan sambungan rangkaian di dulang sistem di sebelah jam. Setiap pengguna harus dapat menyambung ke rangkaian yang ada melalui antara muka ini ketika komputer beroperasi dengan betul. Sekiranya komputer anda menyambung ke Internet melalui program tertentu, bagaimanapun, seperti stik USB 3G atau 4G atau dengan konfigurasi ISP tertentu, anda mungkin tidak dapat mengakses Internet dari mana-mana akaun.

Program Khas

ISP kadang-kadang merangkumi program tertentu untuk memudahkan sambungan Internet. Apabila satu pengguna di Windows memasang program Internet untuk pertama kalinya, mereka akan diminta untuk memilih antara program yang dapat diakses oleh semua pengguna di komputer atau hanya pengguna yang memasang program tersebut. Sekiranya program Internet dipasang di akaun selain daripada akaun pentadbir, anda harus memasangnya semula semasa log masuk sebagai pentadbir di komputer untuk mengakses program dan, dengan demikian, Internet.

Pemulihan Sistem

Sekiranya sambungan Internet pada komputer anda, pada satu masa, dapat diakses oleh anda dalam akaun pentadbir, anda boleh menggunakan ciri Windows yang disebut Pemulihan Sistem untuk mengembalikan tetapan sistem anda ke waktu yang lebih awal untuk menyelesaikan masalah. Log masuk sebagai pentadbir, klik di sudut kanan atas Windows dan kemudian klik "Cari." Ketik "Pulihkan Titik", dan kemudian klik "Buat Titik Pemulihan" untuk melancarkan "Perlindungan Sistem." Klik "Pemulihan Sistem", pilih titik pemulihan dari sebelum sambungan Internet tidak berfungsi dan kemudian klik "Seterusnya." Semua program yang anda pasang antara titik pemulihan dan sekarang akan dikeluarkan.

Pengurus peranti

Dalam keadaan yang jarang berlaku, profil perkakasan di komputer anda mungkin berbeza dari pengguna ke pengguna. Ada kemungkinan pengawal perkakasan yang mempengaruhi penyambungan Internet - Ethernet atau penyesuai wayarles - telah dikeluarkan pada akaun pentadbir. Pemulihan Sistem (lihat di atas) akan menyelesaikan masalah ini, tetapi anda boleh memeriksa Pengurus Peranti secara manual untuk memastikan bahawa pemacu untuk peranti ini masih ada. Klik di sudut kanan atas, klik "Cari" dan kemudian ketik "Peranti." Klik "Pengurus Peranti" di bawah "Panel Kawalan." Klik anak panah di sebelah "Penyesuai Rangkaian". Sekiranya mana-mana peranti mempunyai tanda seru kuning, klik kanan pada peranti, pilih "Buang" dan kemudian but semula komputer anda. Windows akan memasang pemacu peranti baru setelah reboot.