10 Soalan Teratas Semasa Membeli Mesin Penyalin

Mesin fotokopi terdapat dalam pelbagai saiz, keupayaan dan harga. Seorang profesional yang kadang-kadang membuat beberapa salinan berkualiti tinggi mempunyai keperluan yang berbeza daripada perniagaan kecil yang menghantar surat. Mesin penyalin asas boleh melakukan pekerjaan yang hebat dan tidak mahal. Model lanjutan dapat menangani jumlah besar dan membuat brosur atau buletin. Walaupun beberapa ciri itu mahal, kadang-kadang hanya sekadar bertanya soalan yang tepat dan mendapatkan model yang dapat melakukan apa yang anda mahukan.

Berapa Kos Penyalin?

Kos selalu menjadi faktor utama pembelian peralatan pejabat. Ukuran salinan, kelajuan penyalin dan sama ada mesin fotokopi membuat salinan berwarna adalah faktor utama. Sekiranya mesin fotokopi yang anda mahukan terlalu mahal, anda mungkin mempertimbangkan untuk menyewa untuk mengurangkan kos di muka.

Adakah Ia Membuat Salinan Warna?

Mesin penyalin warna mempunyai empat toner dan unit pemindahan di mana mesin fotokopi hitam dan putih hanya memerlukannya. Ini memberi kesan kepada kos dan kepantasan. Sekiranya anda memerlukan warna, anda mungkin harus berpuas hati dengan prestasi yang lebih rendah.

Berapa Banyak Salinan yang Boleh Saya Buat?

Pengilang merancang mesin fotokopi dan bahagiannya untuk jumlah salinan bulanan maksimum tertentu. Mesin penyalin dengan kelantangan yang lebih tinggi mempunyai pembinaan yang lebih kasar. Menggunakan mesin fotokopi untuk jumlah salinan yang melebihi kemampuan reka bentuknya kemungkinan akan mengakibatkan kerosakan awal.

Berapa Kos Toner?

Harga pembelian mesin fotokopi hanya satu faktor dalam kos pembuatan salinan. Kadang kala kos toner jauh melebihi kos penyalin. Kos ini menjadi sangat penting untuk jumlah salinan yang lebih tinggi.

Seberapa pantas ia menyalin?

Kelajuan mesin fotokopi terdiri daripada masa yang diperlukan untuk mengeluarkan salinan pertama dan masa per salinan selepas itu. Sekiranya anda sering membuat salinan tunggal, yang pertama boleh menjadi penting. Kelajuan yang sangat tinggi mahal dan jarang diperlukan.

Apa Ukuran Yang Boleh Saya Salin?

Mesin fotokopi mempunyai batasan ukuran pada ukuran asalnya yang dapat mereka salin dan ukuran kertas yang dapat mereka keluarkan. Mesin penyalin khas boleh menyalin dan mengeluarkan hingga ukuran yang sah. Sekiranya anda perlu menyalin atau mengeluarkan poster berukuran 11 x 17 inci atau lebih besar, pastikan mesin fotokopi dapat menangani ukuran yang lebih besar.

Bolehkah saya Menghubungkan Mesin Penyalin ke Rangkaian Komputer Saya?

Sekiranya penyalin dapat menyambung ke rangkaian komputer, anda boleh menggunakannya untuk mengeluarkan bahan secara langsung dari komputer anda, pada dasarnya menggunakannya sebagai pencetak. Mesin penyalin yang mempunyai ciri ini dapat menjimatkan banyak masa dan menghasilkan output berkualiti lebih tinggi daripada pencetak standard.

Bolehkah Copier Lipat dan Staple?

Banyak mesin fotokopi juga dapat melakukan fungsi yang diperlukan untuk penghasilan bahan yang siap dikirim. Mereka boleh mencetak pada kedua sisi sehelai kertas dan kemudian memasang, mengikat dan melipat helaian seperti yang diperlukan. Walaupun mahal, fungsi ini menjimatkan masa.

Apakah Jaminan Copier?

Nilai jaminan bergantung pada apa yang dilindungi dan berapa lama tempohnya. Walaupun jaminan tidak begitu penting untuk item dengan kos rendah, mesin yang mahal harus mempunyai jaminan yang merangkumi bahagian dan tenaga kerja sekurang-kurangnya satu tahun. Beberapa kedai menawarkan jaminan yang berpanjangan sekiranya jaminan pengeluar tidak mencukupi.

Di mana saya boleh mendapatkan sokongan teknikal?

Mesin penyalin adalah mesin rumit yang sensitif terhadap penyalahgunaan. Periksa untuk memastikan bahawa perkhidmatan pelanggan tersedia di tempatan. Kadang kala anda mungkin memerlukan pertolongan walaupun menukar toner untuk pertama kalinya.