Kelemahan Dasar Penembusan Pasaran

Penembusan pasaran adalah strategi menggunakan harga rendah dalam jangka pendek sebagai cara untuk masuk ke pasar baru atau untuk meningkatkan pangsa pasar atau volume penjualan di pasar yang ada. Harga yang ditawarkan biasanya jauh lebih rendah daripada pesaing dalam usaha membuat pelanggan mencuba produk tersebut. Sekiranya tidak dikendalikan dengan teliti, dasar penembusan pasaran dapat memberikan kerugian tertentu.

Harapan Berterusan

Sekiranya syarikat menggunakan kebijakan penembusan pasaran dengan menawarkan harga yang lebih rendah untuk jangka waktu tertentu untuk menarik pelanggan baru, pelanggan mungkin tidak memberi respons ketika harga kembali normal. Mereka mungkin memilih untuk tidak melakukan pembelian berulang kerana mereka tidak menganggap nilai produk tersebut bernilai perbelanjaan tambahan. Akibatnya, mereka mungkin beralih kembali ke jenama asalnya, menafikan sebarang keuntungan yang mungkin dicapai syarikat semasa tempoh promosi.

Tanpa Kesetiaan Jenama

Pengguna yang mementingkan harga hanya boleh membuat pembelian berdasarkan berapa banyak kos produk sambil memberikan penekanan pada kualiti atau pengiktirafan jenama. Pengguna ini secara amnya tidak setia pada sesuatu produk atau jenama melainkan secara berterusan menawarkan harga terendah. Apabila tempoh promosi berakhir dan produk kembali ke harga biasa, pengguna kemungkinan akan mencari harga yang lebih rendah yang mungkin ditawarkan oleh persaingan.

Keuntungan Berkurang

Dasar penembusan pasaran yang tidak berkesan boleh menyebabkan keuntungan berkurang. Sekiranya jumlah penjualan yang dihasilkan dalam tempoh promosi tidak memenuhi unjuran, harga yang dikurangkan mungkin bermaksud keuntungan yang dihasilkan terlalu rendah. Sekiranya pelancaran produk baru, jumlah penjualan yang dihasilkan mungkin tidak cukup besar untuk menampung kos pengeluaran, promosi dan pengedaran yang berkaitan dengan memperkenalkan produk baru ke pasaran, yang sangat mengurangkan daya maju jangka panjang produk.

Ketidakupayaan Memenuhi Permintaan

Sekiranya penembusan berlaku terlalu cepat atau pada tahap yang lebih tinggi dari yang dijangkakan, syarikat mungkin mengalami kesukaran untuk memenuhi permintaan yang meningkat. Pengguna yang tidak dapat membeli produk tersebut mungkin tidak berpuas hati dengan syarikat tersebut dan membeli barang serupa dari pertandingan. Permintaan yang tinggi juga memberikan beban yang lebih besar kepada syarikat yang mungkin tidak siap untuk ditangani, kerana mungkin tidak ada kemudahan pembuatan atau proses penghantaran yang diperlukan.