Bagaimana Memulakan Perniagaan Latihan Kakitangan

Memulakan perniagaan latihan kakitangan biasanya bermula dengan menulis rancangan perniagaan, yang akan menentukan tujuan syarikat anda. Sama ada anda berhasrat untuk menawarkan bengkel mengenai kepelbagaian, meningkatkan kemahiran komunikasi atau latihan teknikal, rancangan perniagaan menggariskan pendekatan instruksional, strategi pengurusan dan sasaran khalayak anda. Sekiranya anda pernah bekerja sebagai profesional latihan di sebuah syarikat besar, anda mungkin sudah mempunyai kemahiran dan pengalaman untuk mengembangkan program latihan anda sendiri. Latihan perniagaan francais memberi anda peluang untuk menggunakan bahan latihan mereka untuk menjual dan mengirimkan kepada pelanggan anda, atau anda dapat mengembangkan kursus atau layanan bimbingan anda sendiri.

1

Lakukan penilaian kendiri untuk menentukan sama ada anda mempunyai kemahiran dan pengalaman untuk memulakan perniagaan latihan kakitangan anda sendiri. Pentadbiran Perniagaan Kecil menyediakan alat penilaian kendiri dalam talian untuk membantu anda menilai kesediaan anda untuk memulakan perniagaan.

2

Dapatkan mentor. Laman web SCORE membantu anda mencari mentor dalam talian, mengatur perjumpaan secara langsung atau mengemukakan soalan mengenai memulakan perniagaan. Profesional latihan yang berpengalaman menawarkan nasihat mengenai kebaikan dan keburukan memulakan dan menjalankan perniagaan latihan.

3

Tulis rancangan perniagaan. Gunakan templat dari laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil atau buat format anda sendiri untuk memberikan gambaran keseluruhan perniagaan anda. Anda harus memasukkan analisis pasaran yang menggambarkan pengetahuan anda tentang industri latihan kakitangan dan mengapa anda mempunyai kemahiran dan pengalaman untuk berjaya di pasaran global yang kompetitif. Huraikan syarikat anda dan bagaimana anda berhasrat untuk menjalankan perniagaan. Sebagai contoh, senaraikan kelayakan tenaga pengajar yang anda merancang untuk mengambil dan bagaimana anda akan memasarkan tawaran kursus anda. Anggarkan sumber kewangan yang anda perlukan untuk memulakan. Sertakan lampiran contoh deskripsi kursus, objektif pembelajaran dan latihan bengkel.

4

Tentukan perniagaan anda. Merekrut, menemubual dan mengambil kakitangan terlatih untuk mengembangkan dan menyampaikan bahan latihan dan kursus kakitangan anda. Persatuan Latihan dan Pembangunan Amerika menyediakan latihan dan pensijilan untuk pelatih.

5

Lengkapkan borang yang diperlukan, seperti izin, untuk menjalankan perniagaan anda. Buat pengaturan di hotel, pusat komuniti atau sekolah tempatan untuk menyampaikan bengkel dan kuliah anda. Mematuhi semua peraturan, termasuk membayar cukai. Untuk menawarkan sesi latihan maya, melabur dalam perisian persidangan web untuk menyampaikan sesi anda menggunakan Internet.

6

Buat laman web untuk mengiklankan perkhidmatan anda. Siapkan kaedah pembayaran, seperti kad kredit atau PayPal. Pertimbangkan untuk membeli dan memasang sistem pengurusan pembelajaran, seperti Saba, Sakai atau Meridian, untuk menyenaraikan katalog kursus anda, mendaftarkan pengguna dan mengesan kemajuan peserta.