Cara Menyiapkan Rancangan Pengurusan Risiko untuk Acara Makanan

Keselamatan makanan adalah salah satu pertimbangan yang paling penting dalam perancangan acara. Rancangan pengurusan risiko yang jelas untuk acara makanan harus mempertimbangkan kawalan suhu, penyakit bawaan makanan, peralatan dan pengangkutan, kerana pertimbangan ini akan membantu anda mengesahkan bahawa anda mematuhi protokol keselamatan sebelum dan sepanjang acara tersebut.

Kawalan Suhu

Mengawal suhu makanan yang disiapkan dan berpotensi berbahaya adalah pertimbangan utama ketika menyediakan rancangan pengurusan risiko acara makanan. Sekiranya acara diadakan di luar, cuaca akan mempengaruhi kawalan suhu. Sebilangan makanan dan minuman perlu disimpan dan dipamerkan pada suhu di bawah 40 darjah untuk penyejukan yang selamat, sementara beberapa makanan yang dibungkus dapat disajikan pada suhu bilik. Teliti keperluan kod untuk acara makanan dan perniagaan makanan di wilayah dan wilayah anda. Hubungi jabatan kesihatan tempatan atau bandar anda jika anda masih mempunyai pertanyaan. Sebagai pemilik perniagaan, adalah tanggungjawab anda untuk mengetahui peraturan yang berlaku untuk acara anda.

Pertimbangan Lain

Rancangan pengurusan risiko acara makanan harus merangkumi aspek lain dari perkhidmatan makanan. Ia harus menjelaskan rancangan pengangkutan, jenis kemudahan tempat kejadian, peralatan yang terdapat di lokasi, kebersihan dan kebolehpercayaan kemudahan dan peralatannya, kapasiti pencucian pinggan dan pencucian tangan serta ruang lingkup dan ukuran penonton yang akan dilayani. Penyelidikan dan pertemuan pra-acara anda dengan pelanggan adalah tempat yang penting untuk mengumpulkan maklumat ini. Segala pertimbangan khusus untuk perniagaan anda dan jenis makanan yang anda sajikan harus didokumentasikan dalam rancangan pengurusan risiko anda.

Dokumentasi

Tiba di acara anda dengan banyak masa untuk persediaan dan penyelesaian masalah. Senarai semak penyediaan dan keselamatan yang dicetak atau ditulis tangan yang berasal dari rancangan pengurusan risiko anda akan membantu anda menangani tempoh yang sering menjadi huru-hara menjelang acara besar di mana makanan disajikan. Anda mungkin mahu memasukkan helaian ringkasan bahaya dalam rancangan pengurusan risiko anda dan membawanya ke acara tersebut. Lembaran ini mendokumentasikan bahaya yang boleh berlaku semasa kejadian. Ia harus menyenaraikan pencetus yang berpotensi untuk bahaya tersebut dan rancangan untuk mengurangkannya. Lembaran ringkasan bahaya sangat berguna untuk acara besar, ketika anda menguruskan banyak elemen dengan anggota staf di lokasi yang berbeza.

Pensijilan Keselamatan

Salah satu cara kritikal untuk meminimumkan risiko adalah memastikan anda dan kakitangan yang anda gunakan di acara anda dilatih dalam protokol keselamatan makanan. Organisasi seperti ServSafe National Restaurant Association memberikan latihan yang mudah dan berguna dalam kursus pendek yang boleh diselesaikan sendiri atau dalam talian. Peserta mendapat sijil yang sah selama beberapa tahun. Walaupun kebanyakan negeri tidak memerlukan perniagaan makanan agar setiap pekerja memiliki sijil keselamatan makanan, latihan selalu digalakkan.