Cara Mengiklankan Perkhidmatan Penghantaran Restoran

Perkhidmatan penghantaran restoran menawarkan kemudahan untuk membolehkan pelanggan memesan dari pilihan restoran dan memberikan makanan kepada mereka. Sekiranya anda telah memutuskan untuk membuka perkhidmatan penghantaran restoran, memasarkan perniagaan anda adalah masalah bekerja dengan syarikat lain di masyarakat, serta menerapkan beberapa teknik promosi kreatif.

Kemudahan Tempat tinggal yang dibantu

Hubungi kemudahan yang dibantu di bandar anda dan tanyakan apakah anda boleh meninggalkan bahan promosi di sana. Turunkan pamflet dan kad perniagaan di kemudahan itu, menerangkan bagaimana rangkaian restoran yang anda sampaikan menawarkan pilihan yang sihat dan berpatutan untuk penduduk komuniti hidup yang dibantu. Sebaiknya berbincang dengan pengurus restoran di rangkaian penghantaran anda untuk mendapatkan tawaran dan promosi khas untuk warga tua, seperti potongan pesanan pada hari tertentu dalam seminggu.

Media Sosial

Iklankan perkhidmatan penghantaran restoran anda di laman media sosial anda. Nikmati restoran lain yang disediakan oleh perniagaan anda setiap minggu, dengan menampilkan makanan pembuka yang paling banyak diminta, serta makanan baru. Tawarkan potongan kepada beberapa orang pertama yang menyukai halaman Facebook anda atau tweet semula pesanan pemasaran yang anda hantar di Twitter. Berinteraksi dengan pelanggan dengan menjemput mereka untuk menyiarkan ulasan pengalaman mereka dengan perniagaan anda. Galakkan pengguna untuk memberi komen mengenai ketepatan masa anda, serta sama ada pesanan itu diambil dengan tepat dan profesional penghantaran ramah dan membantu.

Hotel dan Resort

Orang yang menginap di hotel dan resort mungkin akan menikmati kemudahan makanan kegemaran mereka diserahkan kepada mereka, terutamanya setelah restoran di lokasi ditutup untuk waktu petang. Tandatangani kontrak dengan hotel dan resort tempatan untuk meletakkan pamflet dan menu anda di setiap bilik melalui telefon, supaya pelanggan dapat memesan dari mana-mana restoran di rangkaian anda. Anda juga boleh memberikan potongan harga khas atau pencuci mulut percuma kepada pelanggan yang menginap di hotel untuk pertama kalinya, atau bagi mereka yang sering mendapat mata percutian dari sering menginap di resort.

Berkongsi dengan Restoran

Bekerja dengan restoran yang anda kirimkan dengan cara yang akan memperlihatkan perniagaan anda setiap kali pelanggan mendapat pesanan dari restoran. Sebagai contoh, atur agar kad nama anda ditampilkan di tempat penyokong setiap restoran di rangkaian anda, dan minta pengurus restoran agar pasukan mereka memasukkan kad atau menu anda ke semua beg pesanan bawa pulang.

Promosi Merentas

Perniagaan di taman pejabat korporat atau syarikat yang berdekatan dengan lokasi perkhidmatan penghantaran restoran anda mungkin bersedia bekerjasama dengan anda dalam usaha promosi silang. Tinggalkan menu dengan penjaga pejabat pejabat untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan. Tampilkan perniagaan yang paling banyak menggunakan perkhidmatan penghantaran restoran anda di halaman rangkaian sosial anda untuk menarik lebih banyak pengguna ke syarikat-syarikat ini, dan memberikan potongan untuk pelanggan setia.