Cara Meningkatkan Mutu Perkhidmatan untuk Kedai Pembaikan

Apabila pelanggan datang kepada anda dengan keperluan pembaikan, mereka akan kecewa kerana menghadapi masalah yang cacat atau bermasalah. Tidak kira sama ada anda membaiki mesin basuh atau kenderaan, pelanggan bergantung pada kejujuran, kepakaran anda, dan perhatian tepat pada masa anda terhadap keperluan mereka. Latih kakitangan anda mengenai amalan terbaik dalam perkhidmatan pelanggan yang berkaitan dengan industri anda. Dapatkan maklum balas pelanggan secara berkala untuk memastikan bahawa anda melakukan pekerjaan dengan baik dan memberikan tahap perkhidmatan yang optimum.

Anggaran Pembaikan

Berusahalah untuk memberikan anggaran tepat pelanggan yang berkaitan dengan jangkaan pembaikan. Jangan melakukan apa-apa jenis pekerjaan sehingga anda cukup yakin mengenai masalahnya dan apa yang diperlukan untuk menyelesaikannya. Tuliskan anggaran kos secara bertulis dan berikan pilihan kepada pelanggan untuk menolak perkhidmatan pembaikan tambahan sekiranya ternyata anggaran asal masalah anda berbeza dengan masalah sebenar.

Ketepatan masa

Beri pelanggan garis masa ketika penyelesaian pembaikan dijangka dilakukan, dan berusahalah agar tetap pada garis waktu tersebut. Pelanggan yang menunggu untuk kerja pembaikan sering bergantung pada apa sahaja produknya, dan mendapatkan peralatan mereka dengan cepat dan dalam keadaan baik dapat membantu meningkatkan persepsi tahap keseluruhan perkhidmatan anda. Sekiranya boleh, tawarkan peralatan peminjam kepada pelanggan untuk digunakan semasa anda membuat pembaikan.

Jaminan

Berusahalah untuk menghormati jaminan produk. Walaupun jaminan banyak pengeluar disertakan dengan banyak ketentuan dan pengecualian, buat usaha dengan niat baik untuk menampung kos pembaikan ketika jaminan berkuatkuasa. Pelanggan dapat merasa dimanfaatkan jika mereka mempunyai jaminan atau membeli jaminan yang diperpanjang dan mendapati bahawa ia tidak meliputi pembaikan yang diperlukan. Sekiranya anda tidak dapat memenuhi jaminan, jelaskan kepada pelanggan.

Komunikasi

Orang sering membawa barang mereka kepada profesional pembaikan kerana mereka tidak biasa dengan teknik pembaikan sendiri dan tidak memahami apa yang diperlukan untuk memperbaiki sesuatu yang rosak. Luangkan masa untuk menyampaikan dengan jelas dalam istilah orang awam masalah dan pembaikan yang anda cadangkan. Contohnya, masalah berteknologi tinggi seperti diagnostik perkakasan atau kerosakan komputer mungkin menimpa pengguna. Jangan bercakap dengan pelanggan; bantu mereka memahami dengan tepat apa masalahnya, apa yang menyebabkannya, apa yang anda lakukan untuk memperbaikinya, dan bagaimana untuk mengelakkan masalah itu terjadi di masa hadapan. Pelanggan cenderung menghargai pendekatan anda yang jujur ​​dan jujur ​​untuk membantu mereka memahami keadaan.