Bagaimana Seharusnya Firma Menanggapi Publisiti Negatif?

Ini adalah klise bahawa tidak ada publisiti buruk, dan mungkin sedikit ketenangan sebagai pemilik perniagaan kecil bahawa negatif bermaksud seseorang memperhatikan anda. Namun, penyelidikan memberikan pendapat yang bertentangan sama ada klise itu benar, dan ada anekdot untuk menyokong kedua-dua belah pihak. Untuk mengelakkan sedikit publisiti buruk menimbulkan reaksi negatif, balas dengan alat yang diperlukan untuk setiap tugas tertentu.

Bersedia

Waktu untuk menulis rancangan pengurusan krisis bukanlah semasa krisis, dan rancangan untuk menulis polisi untuk menanggapi publisiti buruk bukanlah ketika anda sedih dan terluka setelah PR teruk. Bersikap proaktif. Manfaatkan masa yang tenang untuk menyusun prosedur operasi standard untuk menangani publisiti negatif, dengan mempertimbangkan segala-galanya dari pendedahan mengenai berita nasional hingga tinjauan dalam talian yang tidak menyenangkan. Cari tahu siapa yang akan menjadi penghubung dengan media dan kemaluan, jika diperlukan, dan bagaimana orang itu akan mendapat panduan mengenai apa yang hendak disampaikan. Jangan lupa media sosial dalam analisis ini - jika orang yang salah bercakap untuk syarikat di Facebook dan Twitter dapat membantu aduan kecil menjadi viral. Apabila perniagaan anda perlu bertindak balas, setiap orang sudah semestinya mengetahui peranannya.

Ketahui Fakta Anda

Sekiranya anda mendapat publisiti negatif yang tidak adil, balas secepat mungkin dengan pembetulan - tetapi pastikan anda betul. Sekiranya cerita negatif berdasarkan fakta yang salah mengenai perniagaan anda muncul di akhbar tempatan, beri tahu wartawan dengan tegas tetapi sopan, apa yang salah dan bukti apa yang anda ada. Wartawan yang baik tidak suka menjadi salah, jadi jika mereka melakukan kesalahan mereka kemungkinan akan menindaklanjuti atau memperbaikinya. Tetapi jika seorang wartawan mengemukakan soalan yang sukar dan anda tidak pasti jawapannya, jawapan terbaik adalah dengan mengatakan bahawa anda akan mendapat maklumat dan kembali kepadanya - dan kemudian lakukannya. Jauh lebih baik untuk mengatakan "Saya tidak tahu" atau "Kami masih menjalankan siasatan dalaman" daripada menafikan dakwaan dengan bersungguh-sungguh hanya perlu membetulkan diri sendiri sehari kemudian.

Libatkan pengkritik

Sebilangan besar perniagaan mempunyai pelanggan mengadu tentang produk atau perkhidmatan mereka di media sosial, sama ada aduan itu dibenarkan. Daripada membiarkan komen-komen itu mereda dan mengumpulkan kekuatan dari komuniti orang lain yang menawarkan solidariti, melangkah dan terlibat. Tawaran untuk menyelesaikan masalah atau mengembalikan wang - atau kedua-duanya. Kemudian cuba buat dialog di luar talian secepat mungkin. Gunakan mesej langsung di Twitter, berkomunikasi secara peribadi di Facebook, dan jika tidak, perbualan keluar dari ruang awam. Kemudian selesaikan masalah seperti yang anda mahukan sekiranya pelanggan masuk ke kedai anda dengan masalah yang sama. Lakukan ini dengan baik dan anda boleh menjadikan pengkritik menjadi peminat.

Mengaku

Sekiranya anda mendapat publisiti buruk kerana anda atau perniagaan anda melakukan sesuatu yang salah, akui kesalahan tersebut, minta maaf dan tawarkan rancangan untuk memperbaikinya. Penolakan atau penghapusan batu hanya memanjangkan cerita dan mendorong orang untuk mempertanyakan motivasi anda. Mengabaikan publisiti buruk tidak akan membuatnya hilang. Sekiranya anda memiliki kesilapan, bagaimanapun, tidak banyak yang perlu dibicarakan, itu akan lebih cepat selesai, dan perniagaan dan pengkritik anda berpeluang untuk terus maju.