Mengesan Pos Alamat IP di WordPress

Anda boleh menjejaki alamat Internet Protocol, atau IP, dari catatan WordPress untuk membantu anda memantau aktiviti di laman web anda. Alamat IP mengidentifikasi komputer tertentu di Internet, dan alamatnya terdiri dari empat set angka yang mempunyai titik antara setiap set. Dengan pelacak IP, anda tahu pelawat mana yang menghantar komen ke entri anda, dan anda mendapat idea yang lebih baik mengenai siapa pembaca anda. Gunakan alat di Skrin Pentadbiran WordPress untuk memasang pemalam yang mengenal pasti alamat IP di setiap siaran.

1

Log masuk ke akaun WordPress anda untuk mengakses Skrin Pentadbiran anda secara automatik. Klik pautan "Tambah Baru" di bawah bahagian Pemalam di sebelah kiri.

2

Masukkan "track IP address" di medan carian di bahagian atas. Klik butang "Cari Plugin" di sebelah kanan untuk memaparkan senarai pemalam yang berkaitan.

3

Tinjau penawaran plugin, seperti WP-Click-Tracker dan Show IP Visitor IP, untuk memutuskan yang anda mahu gunakan. Klik pautan "Pasang" di bawah tajuk yang dikehendaki dan ikuti arahan di skrin untuk menambahkannya ke laman WordPress anda.

4

Cari pemalam baru di halaman Pemalam yang terbuka secara automatik dan klik pautan "Tetapan" atau "Panel konfigurasi Pilihan" yang muncul di bawah tajuk. Sebagai pilihan, klik nama pemalam anda di sebelah kiri halaman di bawah tajuk Tetapan.

5

Gunakan menu yang muncul untuk mengkonfigurasi ciri IP di laman web anda. Sebagai contoh, Menggunakan Tunjukkan Alamat IP Pelawat, klik butang yang diinginkan untuk menentukan format teks dan kedudukan di mana alamat IP muncul di halaman sebelum mengklik butang "Kirim". Setiap plugin berfungsi sedikit berbeza, bergantung pada yang anda pilih.