LinkedIn Vs. Panggilan Sejuk

Peningkatan pesat Internet telah mengubah wajah komunikasi peribadi dan perniagaan selama-lamanya, termasuk cara perniagaan menjalankan aktiviti penjualan. Walaupun hari-hari penjual dari pintu ke pintu mungkin tidak berlalu, prospek penjualan dalam talian meningkat melalui berbagai kaedah. Sebagai platform rangkaian media sosial perniagaan, LinkedIn digunakan oleh para profesional untuk menghantar resume mereka dan berhubung dengan rakan sekerja dan orang lain dalam dunia perniagaan. Ia menawarkan alternatif yang baik untuk kaedah penjualan panggilan sejuk tradisional.

Dalam talian berbanding secara peribadi

Oleh kerana orang menghabiskan lebih banyak masa di Internet dalam usaha peribadi dan profesional, memulakan aktiviti penjualan dalam talian menjadi lebih popular. Walaupun panggilan sejuk masih boleh dilakukan secara peribadi atau melalui telefon, menggunakan LinkedIn memerlukan akses masuk dalam talian dan akaun. Ini menghadkan aktiviti penjualan kepada calon pelanggan yang mempunyai akaun LinkedIn. Namun, ini juga memberi peluang kepada pelanggan untuk belajar dengan cepat mengenai jurujual atau perniagaan dengan mengunjungi profil LinkedIn, melihat resume atau maklumat syarikat orang itu, dan mengikuti aktivitinya.

Pasaran Sasaran

Panggilan dingin merujuk kepada memanggil calon pelanggan tanpa pengenalan atau hubungan sebelumnya dengan mereka, dengan harapan mereka akan membeli barang atau perkhidmatan anda. Perniagaan hari ini mungkin menggunakan direktori dalam talian atau carian Internet untuk calon pembeli panggilan sejuk. Walaupun sukar untuk menargetkan petunjuk penjualan yang memenuhi syarat dengan tepat menggunakan teknik panggilan sejuk, LinkedIn menyediakan alat dan pilihan untuk menentukan pasaran sasaran yang diinginkan secara lebih khusus. Akaun asas merangkumi fungsi carian yang membolehkan jurujual membuat carian disesuaikan menggunakan kata kunci tertentu. LinkedIn juga menyediakan perkhidmatan berbayar yang disebut Sales Navigator, yang menggabungkan Lead Builder Tool untuk membuat senarai sasaran tertentu yang disempitkan mengikut lokasi, tajuk pekerjaan atau parameter lain.

Kumpulan LinkedIn

Salah satu masalah dengan panggilan sejuk adalah dengan berkesan mencari pelanggan yang mungkin berminat dengan produk atau perkhidmatan anda. Kesukaran lain adalah mencari persamaan dengan bakal pelanggan atau pelanggan. Ciri popular LinkedIn adalah kumpulannya, yang bertujuan untuk menarik individu yang berminat dalam perniagaan, aktiviti atau perniagaan yang sama. Kumpulan LinkedIn mungkin berdasarkan lokasi, profesi atau demografi lain. Keahlian dalam beberapa kumpulan terbuka, yang bermaksud sesiapa sahaja boleh bergabung, sementara kumpulan lain memerlukan persetujuan. Ini adalah salah satu cara untuk menggunakan versi LinkedIn percuma untuk mencari bakal pelanggan yang berkelayakan.

Rangkaian dan Pengenalan

Panggilan sejuk didasarkan pada menghubungi sebilangan besar petunjuk penjualan dan berharap beberapa kenalan menghasilkan penjualan. Menggunakan LinkedIn sebagai strategi penjualan didasarkan pada idea untuk mewujudkan rangkaian sosial dan perniagaan dalam talian untuk mengungkap petunjuk penjualan yang berkelayakan. Ini membolehkan anda mencari individu berdasarkan nama, dan melihat apakah mereka berada di rangkaian kenalan anda, seperti yang dinyatakan oleh penunjuk "kenalan darjah 2" atau "kenalan darjah 3" di sebelah nama mereka. Sebagai jurujual atau usahawan yang membina rangkaian dan kenalan anda, minta perkenalan dengan orang lain di rangkaian kenalan anda. Pendahuluan mewujudkan elemen bersama untuk membantu membina kepercayaan dengan bakal pelanggan.