Aktiviti Motivasi Jualan

Sekiranya anda mengambil pekerja jualan, anda bergantung pada pengalaman mereka untuk mencapai matlamat jumlah penjualan anda dalam jangka masa. Pengalaman sahaja mungkin tidak mencukupi. Persekitaran motivasi boleh menjadi sama pentingnya. Anda boleh membantu dengan memberi ganjaran kepada ejen penjualan melebihi pampasan wang dengan penghargaan, pengiktirafan dan penglibatan dengan aktiviti motivasi penjualan.

Acara

Untuk pasukan penjualan yang cenderung atletik, acara membina pasukan dapat mendorong penyertaan dan memberi peluang kepada ahli pasukan untuk menunjukkan kekuatan peribadi mereka sebagai penggalak semangat. Acara seperti permainan bola keranjang, besbol atau bola tampar dapat menunjukkan sifat persaingan pasukan. Beberapa syarikat mengatur perburuan pemulung, yang memberi peluang kepada pekerja untuk membuat keputusan dalam persekitaran yang menyenangkan. Panjat tebing dalam ruangan boleh menjadi aktiviti yang menggembirakan dan kompetitif.

Permainan

Untuk menjadikan hari Isnin dan Jumaat lebih menarik, pengurus boleh mempertimbangkan untuk menetapkan salah satu hari itu sebagai hari peraduan untuk memastikan segala sesuatu tetap ringan, namun produktif. Sebagai contoh, mengakhiri persembahan penjualan dengan pertunjukan permainan untuk menguji pekerja dapat memotivasi pekerja untuk mendengar sepanjang persembahan. Permainan kuiz trivia mengenai minat peribadi pekerja untuk melihat kesamaan mereka dapat mendorong kerja berpasukan dan mewujudkan keserasian pada pasukan penjualan.

Main Peranan

Aktiviti bermain peranan boleh menjadi canggung tetapi juga boleh menjadi teknik motivasi yang berkesan. Dengan bermain peranan, pekerja dikeluarkan dari peranan penjualan normal mereka dan memasuki lingkungan penjualan baru untuk membolehkan mereka mencuba pendekatan baru. Teknik visual memberi pendedahan dan peluang untuk mengalami bidang kekuatan peribadi yang baru.

Teka-teki

Tidak seperti kuiz, yang menguji pengetahuan pekerja, teka-teki dapat berguna dengan pasukan penjualan baru untuk memecahkan masalah dan membantu ahli pasukan mengenali satu sama lain. Bekerja bersama pada teka-teki bertindak sebagai alat motivasi untuk kerja berpasukan menggunakan kekuatan masing-masing. Ini mewujudkan persaingan yang sihat seperti yang diperlukan dalam penjualan. Berdasarkan keperluan dan ukuran organisasi anda, teka-teki dapat diperbesar atau dipendekkan.