Kesan Waktu Malam di Photoshop

Mengubah gambar yang diambil pada siang hari menjadi gambar yang kelihatan seperti anda merakamnya pada waktu malam hanyalah salah satu daripada beberapa ciri kesan malam yang ditawarkan oleh perisian Adobe Photoshop. Walaupun kesan seperti itu memerlukan sedikit pengetahuan mengenai Photoshop, prosesnya agak mudah untuk dicapai. Pada masa penerbitan, Photoshop CS5 Extended adalah versi perisian terkini.

Malam ke Siang

Mengambil gambar digital pada waktu malam boleh menjadi usaha yang mengecewakan: Contohnya, jika anda ingin menangkap gambar bulan yang memantulkan dari tasik atau lautan, tetapi tidak mempunyai kamera berkualiti tinggi, profesional, gambarnya mungkin tidak akan berubah dengan baik. Dengan menggunakan teknik Photoshop yang biasa - seperti menambahkan lapisan rona / tepu, kecerunan warna dan elemen pemotongan dan tampalan - dan gambar air dengan matahari menggantikan bulan, anda boleh mengubah gambar siang hari menjadi foto malam.

Senja

Photoshop juga dapat mengubah gambar seseorang yang diambil pada waktu siang dan menjadi gambar yang kelihatannya telah terkena pada waktu senja dan diterangi oleh lampu jalan. Anda memerlukan tetapan yang mengandungi lampu jalan, walaupun tidak diterangi, ketika anda mengambil gambar. Dengan menambahkan serangkaian lapisan dan menyesuaikan paparan dan penyamaran gambar, anda dapat membuat gambar yang bahkan orang yang berada dalam foto itu akan yakin diambil pada waktu malam.

Malam yang dipenuhi bintang

Mencapai foto langit malam dengan semua keajaiban bintangnya adalah tugas yang mustahil, terutama jika langit merangkumi sumber cahaya yang kuat seperti lampu bandar. Walaupun mata kasar anda mungkin melihat bintang, kamera tidak akan mengambilnya, kerana sumber cahaya bintang terlalu samar untuk ditangkap. Photoshop dapat mengurusnya, melalui lapisan hitam dan tahap kebisingan yang disesuaikan yang menimbulkan ilusi ribuan bintang malam.

Pembinaan Semula Lengkap

Beberapa alat Photoshop memungkinkan anda mengambil gambar biasa taman kota pada waktu tengah hari dan membinanya semula agar menyerupai tembakan malam di padang rumput berhampiran lautan. Kesan pada waktu malam ini memerlukan pengetahuan yang lebih mendalam mengenai program ini dan dicapai dengan menggabungkan elemen dari gambar yang berasingan, termasuk bulan, rumput tinggi dan badan air. Menerapkan beberapa proses kesan khas aplikasi - seperti mengadun, kabur dan menggelapkan - menyelesaikan prosedur.